szesnastolatek czy siedemnastolatek?
-
Anna711
szesnastolatek czy siedemnastolatek?
Witam, mam problem. Jestem matką samotnie wychowująca dziecko. Mój syn w listopadzie 2010 roku skończył 17 lat ( ur. 1993), w czasie wakacji pracował na umowę zlecenie , jak mam rozliczyć Jego dochód? Razem z moim czy osobno ?
Re: szesnastolatek czy siedemnastolatek?
Dochody z pracy dzieci nigdy nie doliczamy do swoich dochodów. Syn musi rozliczyć się z tego sam.
-
Anna711
oj mijasz się z prawdą, ustawa mówi, że siedemnastoletnie dzieci rozliczają się same te młodsze doliczamy do naszego dochodu ale jak traktowany jest ktoś kto nie ma skończonych 17 lat? czy jako szesnastolatek czy siedemnastolatek?
Z pracy dzieci poniżej 18 lat rozliczają się ZAWSZE jak dorośli. Na zeznaniu PIT-37 z tą róż nicą,że ponieważ dziecko jest niepełnoletnie to jego zeznanie podpisuje rodzic. A Tobie dochód "małolata" nie przeszkadza w rozliczeniu jako samotna matka oraz w skorzystaniu z ulgi prorodzinnej.
Artykuł 7 ustawy o PDoF :
1. Dochody małoletnich dzieci własnych i przysposobionych, z WYJĄTKIEM dochodów z ich PRACY, stypendiów oraz dochodów z przedmiotów oddanych im do swobodnego użytku, podlegające opodatkowaniu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, dolicza się do dochodów rodziców, chyba że rodzicom nie przysługuje prawo pobierania pożytków ze źródeł przychodów dzieci.
Małoletni – w rozumieniu polskiego prawa cywilnego to osoba, która nie ukończyła lat 18 i nie zawarła małżeństwa
Artykuł 7 ustawy o PDoF :
1. Dochody małoletnich dzieci własnych i przysposobionych, z WYJĄTKIEM dochodów z ich PRACY, stypendiów oraz dochodów z przedmiotów oddanych im do swobodnego użytku, podlegające opodatkowaniu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, dolicza się do dochodów rodziców, chyba że rodzicom nie przysługuje prawo pobierania pożytków ze źródeł przychodów dzieci.
Małoletni – w rozumieniu polskiego prawa cywilnego to osoba, która nie ukończyła lat 18 i nie zawarła małżeństwa
nie, jeżeli chodzi o dochód z pracy.
"Dochody małoletnich dzieci własnych i przysposobionych (adoptowanych), z WYJĄTKIEM DOCHODÓW Z ICH PRACY, stypendiów oraz dochodów z przedmiotów oddanych im do swobodnego użytku, dolicza się do dochodów rodziców lub dochodów osób samotnie wychowujących dziecko, chyba że rodzicom nie przysługuje prawo pobierania pożytków ze źródeł przychodów dzieci."
A więc dziecko składa swojego pita i jak jest niepełnoletnie to ty go podpisujesz za niego.
"Dochody małoletnich dzieci własnych i przysposobionych (adoptowanych), z WYJĄTKIEM DOCHODÓW Z ICH PRACY, stypendiów oraz dochodów z przedmiotów oddanych im do swobodnego użytku, dolicza się do dochodów rodziców lub dochodów osób samotnie wychowujących dziecko, chyba że rodzicom nie przysługuje prawo pobierania pożytków ze źródeł przychodów dzieci."
A więc dziecko składa swojego pita i jak jest niepełnoletnie to ty go podpisujesz za niego.
Bartek był szybszy ;)
-
Anna711
Dzięki śliczne za odpowiedź, Wirus sorki, że powiedziałam, że mijasz się z prawdą :-)