Jak to policzyć

gośc

Jak to policzyć

Post autor: gośc »

Witam wszystkich i proszę o poradę.
Pracodawca w PIT -11 w polu 36 (kolumna b) wystawił przychód ze stosunku pracy......
W polu 41 (kolumna b) wystawiona jest kolejna kwota,według opisu jest to przychód do którego zastosowanie ma art.22 ust.9 pkt 3 ustawy.W kolumnie c w polu 37 jak i 42 wykazane są różne koszty uzyskania przychodu (pole 42 kwotą znacznie przewyższa maksymalną kwotę uzyskania przychodu ze stosunku pracy) Dochód (w kolumnie "d" pole 38 )jak i podatek (pole 40 w kolumnie "f" ) są wspólne dla różnicy pól (41-42,oraz 36- 37)
Moje pytanie jest następujące: czy w zeznaniu PIT 37 kwoty z poz, 36,41 PIT 11 wykazywać w jednym polu 39
a kwoty z pól 37,42 PIT 11 w jednym polu 40?

Moje wątpliwości budzi art.22 ust.9 pkt 3 ustawy,czy nie są to przychody tak jak z praw autorskich,od których pracodawca pobrał składki??.Bo jeżeli są to przychody tak jak z praw autorskich to czy nie powinny być wykazane w polu 64 PIT 11 a następnie w polu 52 PIT 37.
Proszę o podpowiedź w te ciekawej kwestii.
Pozdrawiam JS

Czech

Re: Jak to policzyć

Post autor: Czech »

Tak jak piszesz : w zeznaniu PIT 37 kwoty z poz, 36,41 PIT 11 wykazywać w jednym polu 39
a kwoty z pól 37,42 PIT 11 w jednym polu 40.
jeżeli korzystasz z NASZEGO programu - w rubryce "koszty" poz. 40 PIT 37 masz najpierw koszty związane ze stosunkiem pracy - i one są limitowane ( w zależności od zaznaczonych "przełączników")
a w ostatnim okienku są nielimitowane koszty autorskie które "przynależą" do przychodów z poz.41 pit11.

Art.22 ust 9... dotyczy przychodów związanych z prawami autorskimi pracownika, z których korzysta pracodawca.Np.: ktoś zatrudniony w "gazecie" pisze swoje autorskie teksty.

marbar

Post autor: marbar »

albo informatyk, który napisze jakiś program dla pracodawcy

Gość

Post autor: Gość »

Dziękuję za pomoc.
Mimo,iż korzystam z programu to moją wątpliwość wzbudził zapis "np z tytułu praw autorskich" w formatce z kosztami uzyskania przychodu. Zaryzykowałem,i wypełniłem poprawnie.Przez wątpliwość czy właściwie wypełniłem synowi PIT,pewnie nie spałbym przez kilka nocy.Ale jak mądrzejsi ode mnie twierdzą że dobrze,to mogę spać spokojnie.
Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.

Zablokowany