Osoba samotnie wychowująca dziecko

Zofia

Osoba samotnie wychowująca dziecko

Post autor: Zofia »

Witam
Jestem osobą samotnie wychowującą dziecko. Moją córka w grudniu 2010 skończyła 18 lat, jej dochód stanowi renta w wysokości 706,30 zł. Mógłby mi ktoś powiedziec jak mam rozliczyc jej dochody czy muszę je dodac do PIT-M we własnym zeznaniu (rozliczam si jako osoba samotnie wychowująca dzicko)czy musi się ona rozliczyc sama. Wyczytałam, że pełnoletnie dzieci same się rozliczają ze swoich dochodów ale nie wiem jak interpretowac to że córka skonczyła 18 lat w grudniu 2010.

marbar

Re: Osoba samotnie wychowująca dziecko

Post autor: marbar »

jaki PIT przyszedł z ZUSu?

Domyślam się, że PIT 40 A (jesli renta była wypłacana cały rok) i to na nazwisko córki?

Zofia

Tak PIT-40A i w rubryce dane podatnika dane mojej córki.

marbar

Córka jako pełnoletnia rozlicza się samodzielnie.
A tym samodzielnym rozliczeniem jest już ten PIT 40A.
Jesli nie miała żadnych innych dochodów, jesli nie korzysta z jakichkolwiek ulg - nie musi już nic robić.

Zofia

Aha. A jeszcze jedno pytanie, to moje zeznanie jako osby samotnie wychowującej dziecko to na PIT-36 czy PIT37?

marbar

nie wiem jakie uzyskujesz dochody.

Dotychczas PIT M wymuszał na Tobie PIT 36.

Jesli masz dochody opodatkowane na zasadach ogólnych (np. z umowy o pracę, umowy zlecenia, o dzieło, emerytury, renty) - to PIT 37
I możesz rozliczyć się preferencyjnie, jako samotnie wychowująca. Oraz skorzystac z ulgi prorodzinnej.

Zofia

CZyli PIT-37 bo mam rentę i dzięki za przypomnienie o uldze prorodzinnej. Pozdrawiam.

Zofia

Nie zauważyłam ale na PIT-40 z ZUS na samej górze są moje dane (jako opiekuna) a dane córki są w części C "Dane identyfikacyjne podatnika. Czy to coś zmienia w tym co wcześniej ustaliliśmy?

Zofia

Nie zauważyłam ale na PIT-40 z ZUS na samej górze są moje dane (jako opiekuna) a dane córki są w części C "Dane identyfikacyjne podatnika. Czy to coś zmienia w tym co wcześniej ustaliliśmy?

Czech

Post autor: Czech »

NIE - widocznie w ZUSie nie zmienili "góry" - to nieistotne.
Ważne - jeżeli w części C są dane córki- musi się sama z tego rozliczyć.

Zablokowany