troszkę się pośpieszyłem i złożyłem swoje zeznanie tak jak co roku na PIT-37. W zeszłym roku zachciało mi się giełdy i mam też złożyć PIT-38. Z PITu-38 nic nie muszę płacić podatku bo mam tylko straty 66zł. Okazuje się że miałem się też rozliczyć chyba na PIT-36 tylko że ja nie miałem żadnego dochodu z giełdy. Czy mogę złożyć teraz sam 38, program w każdym bądź razie mi nie pozwala, jak z tego wybrnąć?
Pozdrawiam
co zrobić z tym fantem (pit37, pit36 i pit 38)
Re: co zrobić z tym fantem (pit37, pit36 i pit 38)
Odpowiem co do problemu technicznego - PIT-38 może Pani dołączyć do zeznania PIT-37. W menu pliki jest polecenie "Dołącz / odłącz zeznanie i załaczniki". Wystarczy wskazać PIT-38. Dane personalne będa od razu skopiowane z PIT-37.
Posiadanie przychodów z giełdy nie wymusza zmiany PIT-37 na PIT-36,a jedynie złożenie poza PIT-37 także PIT-38.
-
moons
To faktycznie się da. Tylko jak chciałem wysłać samego PIT-38 do Urzędu to tam go nie przyjmuje pojawia się błąd w opisie statusu "Weryfikacja negatywna – błąd w danych identyfikacyjnych"
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
moons
Czyli mogę teraz tylko dosłać im PIT-38 i będzie O.K.? Jak rozumiem nie ma obowiązku składania PIT-38 z jeszcze jakimś innym pitem, jest to oddzielny dokument.
dodam że dane wpisuje na 100% prawidłowe a za każdym razem mam ten komunikat o niepoprawnej weryfikacji, czy to tylko dziś serwer coś "popsuty" czy coś nie tak robię?
Pozdrawiam
dodam że dane wpisuje na 100% prawidłowe a za każdym razem mam ten komunikat o niepoprawnej weryfikacji, czy to tylko dziś serwer coś "popsuty" czy coś nie tak robię?
Pozdrawiam
Spróbuj wpisać albo 0 (jeżeli rok temu nie miałeś dochodów z akcji), albo przychód z PIT-37 z zeszłego orku (ten co podawałeś przy wysyłce PIT-37)
-
Gość
Z 0 był ten komunikat co pisałem wcześniej, z kwotą z PIT-37 z poprzedniego roku poszło. Mam nadzieję że wszystko będzie O.K. i US nic ode mnie nie będzie chciał.
Pozdrawiam i dzięki
Pozdrawiam i dzięki