Mam pytanie,
Kolega ma wystawiane faktury za internet na siebie. I mam pytanie co zrobi z fakturą która jest wystawiona 20 grudnia 2010 ale w opisie ma "abonament za dostp do internetu - styczeń 2011",
troszkę mnie to teraz zmyliło bo nie jestem pewna czy może sobie tą fakturę odlczyc w 2010 roku czy nie?
Dodam że zapłacona ona była w październiku 2010 /bo zaplątał sie w płaceniu i zrobił nadpłatę/.
faktura za internet na przełomie roku
Re: faktura za internet na przełomie roku
liczy się data faktycznie poniesionych wydatków a więc wg mnie może rozliczyć wszystkie płatności wykonane w 2010 roku. Jeżeli się rozpędził i zapłacił za styczeń 2011 to trudno. Musi to rozliczyć jako opłatę w 2010 roku a za rok ominąć tą fakturę w odliczeniu.
Jeżeli się mylę to prosze o skorygowanie rozumowania.
Jeżeli się mylę to prosze o skorygowanie rozumowania.
Dokładnie jak pisze Wirus. Liczy się data zapłaty,a nie data za jaki okres świadczenia usługi jest wystawiona. Fakturę taką odliczasz teraz,a za rok ją pomijasz.
-
Arek
A zaległe dwie faktury z 2009 (listopada grudzień) roku jeśli były zapłacone w styczniu 2010 tez można rozliczyć?
Tak,za 2010 odliczasz wszystkie zapłacone w 2010 bez względu na to czy był wystawione w 2009,2010,2011 czy w 2007. Zapłacone w 2010 = teraz odliczamy.