ULGA REHABILITACYJNA

marbar

Re: ULGA REHABILITACYJNA

Post autor: marbar »

stąd tez moje słowa o spełnieniu warunków

Jednym z nich jest własnie "wychowywanie"
:)))

Gość

Post autor: Gość »

marbar napisał(a) :
> Gość napisał(a) :
>
> > Zapewne panie z MOPS-u miały na myśli limitowaną kwotę odliczenia
> >
> > Rodzaje odliczeń
> >
> > Istnieją dwa rodzaje odliczeń:
> >
> > * Limitowane kwotowo
> > * Nielimitowane (ile wydałeś – tyle odliczysz)
>
> Nie wiem skąd skopiowałeś ten tekst, bo może wprowadzać w błąd osoby nieświadome.
> Wynika z niego, że tylko nielimitowane wymagają PONIESIENIA wydatku.
>
> Nie ma czegoś takiego, jak "limitowane kwotowo" które dają możliwośc
> odliczenia, za samo "bycie" inwalidą.
>
Oczywiście, ze nie ma czegoś takiego jak "limitowane kwotowo" ktore daja samą możliwość odliczenia za samo bycie inwalidą. Tak jak piszesz odliczyć można tylko PONIESIONE wydatki. Jednak czytamy w broszurach, ze wydatki na ulge rehabilitacyjną ograniczone kwotowo nie trzeba udowadniać. Wydaje mi sie, że ten przepis jest jakoś tak nie do końca dokładny - wydatki poniesione ale nie trzeba ich udowadniać.

Bezpłatny pdf Opis broszury informacyjnej Ministerstwa Finansów

pobierz (1MB)
Ulga Rehabilitacyjna za 2010 rok

Gość

http://www.pit.pl/ulga-rehabilitacyjna/index.php

Nie wiem czy uda sie skopiowanie adresu strony - ULGA REHABILITACYJNA

Czech

Post autor: Czech »

skopiowane z tekstu ustawy :
7c. W przypadku wydatków, o których mowa w ust. 7a pkt 7, 8 i 14, nie jest wyma-
gane posiadanie dokumentów stwierdzających ich wysokość. Jednakże na żąda-
nie organów podatkowych lub organów kontroli skarbowej podatnik jest obo-
wiązany przedstawić dowody niezbędne do ustalenia prawa do odliczenia, w
szczególności:
1) wskazać z imienia i nazwiska osoby, które opłacono w związku
z pełnieniem przez nie funkcji przewodnika;
2) okazać certyfikat potwierdzający status psa asystującego;
3) okazać dokument potwierdzający zlecenie i odbycie niezbędnych zabiegów
leczniczo-rehabilitacyjnych.

Gość

Czech napisał(a) :
> skopiowane z tekstu ustawy :
> 7c. W przypadku wydatków, o których mowa w ust. 7a pkt 7, 8 i 14, nie jest
> wyma-
> gane posiadanie dokumentów stwierdzających ich wysokość. Jednakże na żąda-
> nie organów podatkowych lub organów kontroli skarbowej podatnik jest obo-
> wiązany przedstawić dowody niezbędne do ustalenia prawa do odliczenia, w
> szczególności:
> 1) wskazać z imienia i nazwiska osoby, które opłacono w związku
> z pełnieniem przez nie funkcji przewodnika;
> 2) okazać certyfikat potwierdzający status psa asystującego;
> 3) okazać dokument potwierdzający zlecenie i odbycie niezbędnych zabiegów
> leczniczo-rehabilitacyjnych.

Dziękuję za konkretne wiadomości. Pozdrawiam.

marbar

"Jednak czytamy w broszurach, ze wydatki na ulge rehabilitacyjną ograniczone kwotowo nie trzeba udowadniać. Wydaje mi sie, że ten przepis jest jakoś tak nie do końca dokładny - wydatki poniesione ale nie trzeba ich udowadniać."

Takie były zapisy ustawowe (teraz znowelizowane,-wklejka Czecha)
Do końca ubiegłego roku zapis brzmiał tak:

"Wysokośc wydatków na cele określone w ust.7a ustala się na podstawie dokumentów stwierdzających ich poniesienie, z wyjątkiem wydatków, o których mowa w ust.7a pkt 7, 8 i 14"

Czyli wydatki na opłacanie przewodników, psa przewodnika, używanie samochodu na dojazdy na zabiegi - nie wymagały dokumentowania.

Jednakże podczas czynności sprawdzających US domagał się np. zleceń na zabiegi rehabilitacyjne (ich ilość i odległość od miejsca zamieszkania do miejsca rehabilitacji itp).
A w przypadku odliczenia przewodnika US sprawdzał, czy wkazana osoba-przewodnik, ujęła w zeznaniu rocznym przychód z tego tytułu.

Dobrze, że doprecyzowano przepisy, jest teraz czarno na białym.
I może panie z MOPS doczytają.

Gość

Czy moge policzyc ulge rehabilitytacyjną dla mamy dlatego że tylko jest rencistką?

marbar

nie ma ulgi za "bycie rencistą"

Musi byc orzeczenie o niepełnosprawności oraz należało ponieść WYDATKI podlegające uldze

Gość

marbar napisał(a) :

A w przypadku odliczenia przewodnika US sprawdzał, czy wkazana osoba-przewodnik, ujęła w zeznaniu rocznym przychód z tego tytułu.

Wczoraj byłam w US i poinformowano mnie, ze przewodnikiem nie moze być nikt z rodziny, bo rodzinie sie nie płaci. Przeciez jesli ktos z rodziny ujmie w zeznaniu podatkowym dochod z takiego tytułu to dlaczego nie moze byc przewodnikiem?

marbar

Tak, spotkałam się z takim zdaniem USów.
Niekóre uważają, że opieka nad członkiem rodziny wynika z obowiązku kodeksu rodzinnego.

Znalazłam jednakowoż taką interpretację:

PB/OPD/415-62/05/AŚ/2
Urząd Skarbowy w Wejherowie
2006-02-09

(..)
Pani S. jest osobą niepełnosprawną, posiadającą I grupę inwalidzką. W decyzji orzekającej o znacznym stopniu niepełnosprawności stwierdzono, iż niepełnosprawność ta ma charakter trwały. Niepełnosprawna nie porusza się samodzielnie, korzysta z wózka inwalidzkiego. Wymaga stałej opieki i pomocy innych osób w związku ze znacznie ograniczoną możliwością samodzielnej egzystencji. W zeznaniu rocznym za rok 2004 Podatniczka dokonała odliczenia od dochodu kwoty 2.280,00 zł w związku z ponoszonymi wydatkami za sprawowaną nad nią opiekę i pomoc przy wykonywaniu codziennych czynności życiowych, związanych m.in. z poruszaniem się (wizyty do lekarza, załatwianie spraw z jej udziałem, spacery, pomoc w zniesieniu ze schodów). W zamian za wykonywanie powyższych czynności CZŁONKOM RODZINY oraz sąsiadom wręczane są drobne upominki nie przekraczające kwoty 10 zł, takie jak: papierosy, piwo, czekolada. W związku z poniesionym wydatkiem nie otrzymano jakiegokolwiek dofinansowania czy refundacji.

(..)

Przepisy ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych stanowią, że wydatki ponoszone przez osoby niewidome z I lub II grupą inwalidztwa oraz osoby z niepełnosprawnością narządu narządu ruchu zaliczone do I grupy inwalidztwa nie wymagają sformalizowanego dokumentu potwierdzającego poniesienie wydatku, co oznacza, że w toku weryfikacji organ podatkowy nie może żądać rachunku, faktury czy umowy. Organ podatkowy jest jednak uprawniony do żądania przedstawienia okoliczności poniesienia wydatku, w tym wskazania danych identyfikujących osoby świadczące pomoc w charakterze przewodników osób niepełnosprawnych, a podatnik celem uprawdopodobnienia zasadności dokonanego odliczenia winien informacji powyższych udzielić.

Z cytowanego przepisu art. 26 ust. 7a pkt 7 ustawy wynika bowiem, że aby wydatki te mogły być przez podatnika odliczone, muszą zostać faktycznie przez niego poniesione. Dlatego organ podatkowy może wezwać osobę korzystającą z odliczenia do złożenia wyjaśnień, mających na celu potwierdzenie faktu korzystania z usług przewodnika oraz poniesienia na jego rzecz wydatków.

Ponadto Naczelnik tut. Urzędu dodaje, iż osoby pełniące funkcję przewodników osób niepełnosprawnych winny wykazać wartości otrzymanych gratyfikacji w rocznym zeznaniu podatkowym, gdyż zgodnie z art. 11 ust. 1 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych otrzymane przez nich świadczenia stanowią przychód podlegający opodatkowaniu podatkiem dochodowym
(..)

----

Czyli ten US spokojnie zezwala na takie "powiązania"

Zablokowany