Hodowla kotów (2 sztuki)

Gość

Hodowla kotów (2 sztuki)

Post autor: Gość »

Witam! Mam problem z właściwym umieszczeniem dochodu za hodowlę 2 sztuk kotów rasowych. Norma na 2010 r wyznacza dochód na poziomie 13.81, czyli 2 sztuki po zaokragleniu to 28 zl.
Domyslam sie ze powinienem to umiescic w dzialach specjalnych produkcji rolnej. Tylko gdzie to wpisac? Jako przychod? dochód? Jak obliczyc nalezny podatek? Nie prowadze zadnych ksiag. Z gory dziekuje za pomoc.

marbar

Re: Hodowla kotów (2 sztuki)

Post autor: marbar »

marbar

marbar

tego co czytam (pobieżnie co prawda), miałes do wyboru trzy różne formy opodatkowania, a tym samym 3 różne deklaracje zeznania rocznego.
Nie wiem jaką formę wybrałeś (do 20 stycznia poprzedniego roku)

"Wszyscy podatnicy uzyskujący przychody z działów specjalnych będą co do zasady podlegać opodatkowaniu według skali. Będą jednak mogli wybrać opodatkowanie podatkiem liniowym, a także - tu duża nowość - opodatkowanie 5,5% ryczałtem od przychodów ewidencjonowanych. Oczywiście ta ostatnia możliwość przewidziana jest tylko dla tych podatników, których przychody nie przekraczają 150.000 euro - tak jak w przypadku przedsiębiorców.

Oświadczenie o wyborze sposobu opodatkowania będzie trzeba złożyć do 20 stycznia, a w przypadku rozpoczęcia prowadzenia działów specjalnych w trakcie roku podatkowego - do 20 dnia kolejnego miesiąca. "

http://e-psy.pl/printview.php?t=6362&st ... 24c77e8a29

Gość

Wiem ze PIT-36, wartosc norm tez znam. Zglosilem do US ze mam 2 sztuki kotow, wydali decyzje o dochodzie na poziomie 28 zl. Tylko nie wiem w kotre miejsce w PIT-36 wpisac. jako przychod? jako dochod? Co z podatkiem, bo jak dotad nic nie placilem? Jak wypelnic te czesc "Dochody i straty podatnika" - pkt. 4, dzialy specjalne produkcji rolnej. Wybralem wg tych norm, nie prowadze ksiag.

marbar

"wydali decyzje o dochodzie na poziomie 28 zl."

sam mówisz o "dochodzie", z czego wynika, że przychód i dochód to ta sama kwota (bez kosztów uzyskania).
Tak myślę, ale pewności nie posiadam.
W życiu jeszcze się z tym nie zetknęłam.

"Co z podatkiem, bo jak dotad nic nie placilem?"

nie płaciłeś, to wykazujesz w poz.63 zero.

Dochody z hodowli kotów, łączysz z pozostałymi dochodami opodatkowanymi na zasadach ogólnych (nie wiem jakie miałeś w 2010), od całości obliczasz podatek i co wyjdzie - to cesarskie.

Gość

Widocznie tak jest jak piszesz. Wpisalem w pozycji dochod/przychod kwote jaka mam z decyzji, to znaczy norma w zaokragleniu do pelnej zlotowki. Jak wpisalem to automatycznie zmniejszylo mi kwote naleznego zwrotu z calego PIT-36 o jakies 6 zl, wiec by pasowalo do calosci.

Zablokowany