PIT40A/PIT37 rozliczany wspólnie ze współmałżonką
PIT40A/PIT37 rozliczany wspólnie ze współmałżonką
Witam,
jako pracujący i jednocześnie emeryt - neofita otrzymałem PIT40A i PIT11. Rozliczam się ze współmałżonką, nie mam żadnych ulg, żona nie ma żadnych przychodów, podatek cały czas płacę z drugiego progu skali (PIT37).
Moje pytanie - czy muszę uwzględniać PIT40A w rozliczeniu PIT37 ? (sporo na tym tracę !)
jako pracujący i jednocześnie emeryt - neofita otrzymałem PIT40A i PIT11. Rozliczam się ze współmałżonką, nie mam żadnych ulg, żona nie ma żadnych przychodów, podatek cały czas płacę z drugiego progu skali (PIT37).
Moje pytanie - czy muszę uwzględniać PIT40A w rozliczeniu PIT37 ? (sporo na tym tracę !)
Re: PIT40A/PIT37 rozliczany wspólnie ze współmałżonką
Tak, musisz. Na PIT-37 rozliczasz oba źródła dochodów. Nie zapominaj,że zaliczkę na podatek z PIT40A bierzesz z pozycji 45,a nie 34 gdyż uwzględnia ona kwoty z pozycji 43 i 44 które ZUS pobierze lub dołoży do emeryturki za bodaj kwiecień. No i o składce zdrowotnej z 40A też nie zapomnij :):)
Dziękuję za wyjaśnienie, chociaż wolałbym przeczytać, że nie muszę - ale trudno - trzeba płacić !
gwoli wyjaśnienia:
każdy podatnik, rozliczający się na zasadach ogólnych, przy obliczaniu należnego podatku za dany rok, ma "do wykorzystania" tzw. kwotę wolną/kwotę zmniejszającą podatek.
Wynosi ona (wg aktualnej skali) 556,02.
W PIT 40 z ZUS jest już ona uwzględniona.
Gdybyś nie miał innych dochodów - byłoby ok
Ale jeśli uzyskałes inne dochody, które także podlegają rozliczeniu rocznemu, to wyszłoby na to, że kwotę wolną/zmniejszającą podatek, wykorzystałbyś dwukrotnie.
A to niestety niezgodne z ustawą.
Dlatego wszystkie dochody podatnika, uzyskane w ciągu roku podatkowego, należy rozliczyć wspólnie na jednym zeznaniu 9z pewnymi wyjątkami typu ryczałt, podatek liniowy, sprzedaż akcji itp)
każdy podatnik, rozliczający się na zasadach ogólnych, przy obliczaniu należnego podatku za dany rok, ma "do wykorzystania" tzw. kwotę wolną/kwotę zmniejszającą podatek.
Wynosi ona (wg aktualnej skali) 556,02.
W PIT 40 z ZUS jest już ona uwzględniona.
Gdybyś nie miał innych dochodów - byłoby ok
Ale jeśli uzyskałes inne dochody, które także podlegają rozliczeniu rocznemu, to wyszłoby na to, że kwotę wolną/zmniejszającą podatek, wykorzystałbyś dwukrotnie.
A to niestety niezgodne z ustawą.
Dlatego wszystkie dochody podatnika, uzyskane w ciągu roku podatkowego, należy rozliczyć wspólnie na jednym zeznaniu 9z pewnymi wyjątkami typu ryczałt, podatek liniowy, sprzedaż akcji itp)
-
Gość
Ja tez mam pytanie odnośnie 40a , mianowicie mam tylko dochód z emerytury, chce odliczyć ulgę na internet , czy mogę się rozliczyć wspólnie z mężem który w 2010 w ogóle nie miał dochodu?
W pozycji 34 pitu 40a mam kwotę 4154,00 a w pozycji 45 pitu 40a 4156,00
Która kwotę mam wpisać w pozycji 46 w picie 37?
Dziękuje za wyjaśnienie
W pozycji 34 pitu 40a mam kwotę 4154,00 a w pozycji 45 pitu 40a 4156,00
Która kwotę mam wpisać w pozycji 46 w picie 37?
Dziękuje za wyjaśnienie
wpisujesz kwotę z pozycji 45 pitu 40a czyli 4156,00zł
-
Gość
ok, dzięki
Ale wspólnie z mężem który nie miał dochodu mogę się rozliczyć?
Ale wspólnie z mężem który nie miał dochodu mogę się rozliczyć?
możesz ale prawdopodobnie kompletnie nie zmieni to sytuacji. Sprawdź sobie w programie czy jest jakaś różnica w nadpłacie/niedopłacie przy rozliczeniu wspólnym a samotnie.
Jeżeli mąż miał przychód=0 to nie ma obowiązku składania jakiegokolwiek pita.
Jeżeli mąż miał przychód=0 to nie ma obowiązku składania jakiegokolwiek pita.
-
Czech
Chyba wspólnie będzie korzystniej -kwota wolna od męża ?