Dwa pity 11 a jeden pracodawca

Cleo87

Dwa pity 11 a jeden pracodawca

Post autor: Cleo87 »

Witam, Otrzymałam dwa pity 11 za rok 2010. Jest to związane z tym, że w ciągu roku pracodawca przekształcał się z firmy jednoosobowej na spółkę cywilną. Praca jest ta sama nic nie uległo zmianie. Jak rozliczam w programie jeden pit 11 osobno i drugi osobno to w obu mam nadpłatę a jak zrobię razem( tak jak się należy) to mam niedopłatę. Nie wiem z czego to wynika?

janek

Re: Dwa pity 11 a jeden pracodawca

Post autor: janek »

wynika to z ulgi podatkowej oraz z kosztów przychodu jeżeli koszty są prawidłowo to znaczy że ulgę podatkowa tak w jednym jak i drugim zastosowali a to już jest wina pracodawcy

koleżanka

Post autor: koleżanka »

Jaka wina pracodawcy ? Cleo nie napisała, że równocześnie pracowała w tych firmach. A jeśli tak było to nie miała prawa w obu złożyć PIT-2.

Cleo87

Od zawsze pracuje w jednej firmie!! tylko firma zmieniła dane w połowie roku.
Ale stanowisko, praca jest ta sama w tym samym miejscu.

marbar

Post autor: marbar »

Byc może wynika to z kosztów uzyskania przychodów.
Chodzi o to, że za jeden miesiąc obaj pracodawcy (przed zmianą i po zmianie) naliczyli koszty uzyskania za dany miesiąc.

Być może...
Trudno się domyslać.

Duża ta niedopłata?

marbar

w każdym razie, nie możesz roliczyć tych dwóch PIT 11 osobno.
Wszystkie dochody opodatkowane na zasadach ogólnych MUSISZ wykazać w jednym wspólnym zeznaniu

Cleo87

jeden pit 11 mam do 31.08 a drugi od 01.09 do końca roku wiec nie wiem czy mogli naliczyć dwa razy jeden miesiąc. Kosztów mam 1335 czyli tyle ile max może być.
Niedopłata nie jest duża- nie całe 10zł. Ale nie wiem dlaczego tak jest, dlaczego ja mam tracić z powodu zmiany danych firmy. Firma jest jedna i ta sama, to sama siedziba wszystko dosłownie to samo. Nie mam dwóch etatów itp. Tak zawsze dostawałam co roku zwrot a teraz muszę dopłacić.

marbar

Cleo87 napisał(a) :

> Niedopłata nie jest duża- nie całe 10zł. Ale nie wiem dlaczego tak jest,
> dlaczego ja mam tracić z powodu zmiany danych firmy.

To nie tak, że Ty tracisz.
To Twój podatek.
Twoje były zaliczki w ciągu roku.
Skoro teraz wyszła niedopłata, to znaczy, że w ciągu roku za mało zaliczki oddałas (za pośrednictwem płatnika) do budżetu - czyli za dużo o te 10 zł dostałaś na rękę.
To nie firma zyskuje.

Co roku miałas zwrot - z jakiego tytułu?
Odliczałas ulgi?

koleżanka

Post autor: koleżanka »

A gdybyś podała dane ze swoich pitów już dawno miałabyś to tu rozpracowane :)

Gość

Post autor: Gość »

Jeżeli podatnik tego samego rodzaju przychody uzyskiwał od więcej niż jednego podmiotu albo od tego samego podmiotu ale z tytułu kilku stosunków prawnych, roczne koszty uzyskania przychodu nie mogą w 2010 r. przekroczyć 2.002 zł 05 gr.
Więc wpisz sobie większe koszty - takie jakie faktycznie są wpisane w obu pitach 11, po zsumowaniu i powinno Ci wyjść OK

Zablokowany