ULGA REHABILITACYJNA
-
MATKA
ULGA REHABILITACYJNA
Witam serdecznie jestem matką 29 letniego syna, który ma I grupę inwalidzką,otrzymuje rentę socjalną. Rozliczamy się wspólnie z mężem
moje pytanie
-czy mogę skorzystać z wydatków na cele rehabilitacyjne syna? fakury na 2603 zł
( Faktury za rehabilitacje oraz turnus rehabilitacyjny są na niego )
inny adres niż mój ponieważ odziedziczył mieszkanie po babce
moje pytanie
-czy mogę skorzystać z wydatków na cele rehabilitacyjne syna? fakury na 2603 zł
( Faktury za rehabilitacje oraz turnus rehabilitacyjny są na niego )
inny adres niż mój ponieważ odziedziczył mieszkanie po babce
-
MOŻE SIE MYLE
Re: ULGA REHABILITACYJNA
Moim zdaniem wydatki jak najbardziej
Może sie mylę ale uważam że ja bym jeszcze skożystała z tej ulgi prorodzinnej
Ulga przysługuje również w związku z wychowywaniem dzieci pełnoletnich:
bez względu na ich wiek, które zgodnie z odrębnymi przepisami otrzymywały zasiłek (dodatek) pielęgnacyjny lub rentę socjalną,
Może sie mylę ale uważam że ja bym jeszcze skożystała z tej ulgi prorodzinnej
Ulga przysługuje również w związku z wychowywaniem dzieci pełnoletnich:
bez względu na ich wiek, które zgodnie z odrębnymi przepisami otrzymywały zasiłek (dodatek) pielęgnacyjny lub rentę socjalną,
-
Czech
Jeżeli dochód dziecka jest większy niż 9150 - to rodzic nie można rozliczyć ulgi rehabilitacyjnej
Witam ponownie!
Nie wiem czy moje pytanie zostalo umieszczone w dobrym miejscu, ale niebardzo umiem poruszać się po forum. Mianowicie chodzi mi o odliczenia z których może skorzystać osoba niepełnosprawna, która posiada znaczny stopień niepełnosprawności (symbole 05-R, 07-S, 11-I). Pobiera rentę i dodatek pielęgnacyjny z ZUS-u. Chodzi mi konkretnie o to czy jest jakaś ulga z tytułu pierwszej grupy inwalidzkiej? Mój znajomy odlicza sobie co roku (tez I grupa, symbol 05-R) 300 zł. Twierdzi, ze nie trzeba miec na to zadnych faktur , wystarczy, że ma się Igrupę inwalidzką z symbolem 05-R. Czy tak faktycznie jest? Jeśli tak to jaka to jest konkretnie kwota? Z góry dziękuję za odpowiedz.
Nie wiem czy moje pytanie zostalo umieszczone w dobrym miejscu, ale niebardzo umiem poruszać się po forum. Mianowicie chodzi mi o odliczenia z których może skorzystać osoba niepełnosprawna, która posiada znaczny stopień niepełnosprawności (symbole 05-R, 07-S, 11-I). Pobiera rentę i dodatek pielęgnacyjny z ZUS-u. Chodzi mi konkretnie o to czy jest jakaś ulga z tytułu pierwszej grupy inwalidzkiej? Mój znajomy odlicza sobie co roku (tez I grupa, symbol 05-R) 300 zł. Twierdzi, ze nie trzeba miec na to zadnych faktur , wystarczy, że ma się Igrupę inwalidzką z symbolem 05-R. Czy tak faktycznie jest? Jeśli tak to jaka to jest konkretnie kwota? Z góry dziękuję za odpowiedz.
-
Czech
Sam fakt bycia inwalidą I grupy nie daje żadnych bonusów.
Aby "korzystać" z odliczeń, trzeba najpierw ponieść jakieś wydatki ułatwiające życie osobie niepełnosprawnej.
A na te wydatki trzeba mieć jakieś dokumenty - faktury, umowy, skierowanie lub zaświadczenie lekarskie mówiące o chorobie - to wszystko zależy od rodzaju wydatku.
Być może sąsiad dojeżdża własnym samochodem na zabiegi lekarskie lub rehabilitacyjne - na to przysługuje ulga - max 2280 od dochodu - i na to nie trzeba mieć rachunków, ale muszą być (te zabiegi) zlecone przez lekarza lub poświadczone przez ośrodek leczniczy czy rehabilitacyjny.
Aby "korzystać" z odliczeń, trzeba najpierw ponieść jakieś wydatki ułatwiające życie osobie niepełnosprawnej.
A na te wydatki trzeba mieć jakieś dokumenty - faktury, umowy, skierowanie lub zaświadczenie lekarskie mówiące o chorobie - to wszystko zależy od rodzaju wydatku.
Być może sąsiad dojeżdża własnym samochodem na zabiegi lekarskie lub rehabilitacyjne - na to przysługuje ulga - max 2280 od dochodu - i na to nie trzeba mieć rachunków, ale muszą być (te zabiegi) zlecone przez lekarza lub poświadczone przez ośrodek leczniczy czy rehabilitacyjny.
spotkałam się z sytuacją (w zeszłym roku), że panie w MOPS "doradzają" (całkiem przekonująco) osobom z grupą inwalidzką, że mogą sobie odliczyć 2280 (od dochodu) właśnie z racji SAMEGO "BYCIA" inwalidą.
I ludzie, zupełnie nieświadomi kłopotów, odliczali.
Masakra
I ludzie, zupełnie nieświadomi kłopotów, odliczali.
Masakra
-
Gość
marbar napisał(a) :
> spotkałam się z sytuacją (w zeszłym roku), że panie w MOPS
> "doradzają" (całkiem przekonująco) osobom z grupą inwalidzką, że
> mogą sobie odliczyć 2280 (od dochodu) właśnie z racji SAMEGO
> "BYCIA" inwalidą.
> I ludzie, zupełnie nieświadomi kłopotów, odliczali.
>
> Masakra
Właśnie, nie bardzo wierzę w te odliczenie za samo bycie inwalidą. Choć ponoć mojego znajomego rozlicza osoba kompetentna hmmm. Dziękuję za informacje i pozdrawiam :).
> "BYCIA" inwalidą.
>
> Masakra
Właśnie, nie bardzo wierzę w te odliczenie za samo bycie inwalidą. Choć ponoć mojego znajomego rozlicza osoba kompetentna hmmm. Dziękuję za informacje i pozdrawiam :).
-
Gość
marbar napisał(a) :
> "BYCIA" inwalidą.
>
> Masakra
Zapewne panie z MOPS-u miały na myśli limitowaną kwotę odliczenia
Rodzaje odliczeń
Istnieją dwa rodzaje odliczeń:
* Limitowane kwotowo
* Nielimitowane (ile wydałeś – tyle odliczysz)
przy czym popularniejszą formą jest jedynie ograniczenie wartości ulgi kwotą poniesionych wydatków.
Wydatki ograniczone kwotowo co prawda nie mogą przekraczać pewnego limitu, niemniej ich poniesienia nie trzeba udowadniać. Zalicza się do nich wydatki na:
* opłacenie przewodników osób niewidomych I lub II grupy inwalidztwa oraz osób z niepełnosprawnością narządu ruchu zaliczonych do I grupy inwalidztwa, w kwocie nieprzekraczającej w roku podatkowym 2.280 zł;
Mam jeszcze jedno pytanie związane z odliczeniami osób niepełnosprawnych. Czy można odliczyć sobie koszt dojazdu do lekarza? Jeżdżę na wizyty i badania kontrolne do Warszawy co 4 miesiące pociągiem lub autobusem PKS. Jeśli tak to czy bilet byłby dowodem do odliczenia?
> "BYCIA" inwalidą.
>
> Masakra
Zapewne panie z MOPS-u miały na myśli limitowaną kwotę odliczenia
Rodzaje odliczeń
Istnieją dwa rodzaje odliczeń:
* Limitowane kwotowo
* Nielimitowane (ile wydałeś – tyle odliczysz)
przy czym popularniejszą formą jest jedynie ograniczenie wartości ulgi kwotą poniesionych wydatków.
Wydatki ograniczone kwotowo co prawda nie mogą przekraczać pewnego limitu, niemniej ich poniesienia nie trzeba udowadniać. Zalicza się do nich wydatki na:
* opłacenie przewodników osób niewidomych I lub II grupy inwalidztwa oraz osób z niepełnosprawnością narządu ruchu zaliczonych do I grupy inwalidztwa, w kwocie nieprzekraczającej w roku podatkowym 2.280 zł;
Mam jeszcze jedno pytanie związane z odliczeniami osób niepełnosprawnych. Czy można odliczyć sobie koszt dojazdu do lekarza? Jeżdżę na wizyty i badania kontrolne do Warszawy co 4 miesiące pociągiem lub autobusem PKS. Jeśli tak to czy bilet byłby dowodem do odliczenia?
Gość napisał(a) :
> Zapewne panie z MOPS-u miały na myśli limitowaną kwotę odliczenia
>
> Rodzaje odliczeń
>
> Istnieją dwa rodzaje odliczeń:
>
> * Limitowane kwotowo
> * Nielimitowane (ile wydałeś – tyle odliczysz)
Nie wiem skąd skopiowałeś ten tekst, bo może wprowadzać w błąd osoby nieświadome.
Wynika z niego, że tylko nielimitowane wymagają PONIESIENIA wydatku.
Nie ma czegoś takiego, jak "limitowane kwotowo" które dają możliwośc odliczenia, za samo "bycie" inwalidą.
Przy uldze rehabilitacyjnej (jak zresztą i przy np. internetowej) - odliczeniu podlegają WYDATKI PONIESIONE.
A "wydatki poniesione", to kwoty, które się wydało z kieszeni.
Fakt, że art.26 ustawy dzieli je na limitowane i nielimitowane, ale w obu przypadkach mowa jest o WYDATKACH PONIESIONYCH.
Jedynie ulga prorodzinna, jest ulgą za samo "manie" dziecka (oczywiście po spełnieniu odpowiednich warunków). Co prawda przy "maniu" dziecka ponosi sie wydatki wciąż i wciąż
Ale to słodkie wydatki:))))))))))))))
> Zapewne panie z MOPS-u miały na myśli limitowaną kwotę odliczenia
>
> Rodzaje odliczeń
>
> Istnieją dwa rodzaje odliczeń:
>
> * Limitowane kwotowo
> * Nielimitowane (ile wydałeś – tyle odliczysz)
Nie wiem skąd skopiowałeś ten tekst, bo może wprowadzać w błąd osoby nieświadome.
Wynika z niego, że tylko nielimitowane wymagają PONIESIENIA wydatku.
Nie ma czegoś takiego, jak "limitowane kwotowo" które dają możliwośc odliczenia, za samo "bycie" inwalidą.
Przy uldze rehabilitacyjnej (jak zresztą i przy np. internetowej) - odliczeniu podlegają WYDATKI PONIESIONE.
A "wydatki poniesione", to kwoty, które się wydało z kieszeni.
Fakt, że art.26 ustawy dzieli je na limitowane i nielimitowane, ale w obu przypadkach mowa jest o WYDATKACH PONIESIONYCH.
Jedynie ulga prorodzinna, jest ulgą za samo "manie" dziecka (oczywiście po spełnieniu odpowiednich warunków). Co prawda przy "maniu" dziecka ponosi sie wydatki wciąż i wciąż
Ale to słodkie wydatki:))))))))))))))
Nie za "manie" dziecka tylko za WYCHOWYWANIE Gdyby to była ulga za manie to by nie było warunków innych poza bycia ojcem/matką danego potomka :)