ulga rehabilitacyjna-zakup sprzetu na raty
Re: ulga rehabilitacyjna-zakup sprzetu na raty
kupiła materac rehabilitacyjny o wartości 4400 zł ..... na raty...... Czy Wnioskodawczyni może sobie odliczyć od podatku dochodowego ww. materac o wartości 4400 zł. w tym roku podatkowym...
odpowiedź - może
odpowiedź - może
marbar napisał(a) :
> kupiła materac rehabilitacyjny o wartości 4400 zł ..... na raty...... Czy
> Wnioskodawczyni może sobie odliczyć od podatku dochodowego ww. materac o
> wartości 4400 zł. w tym roku podatkowym...
> odpowiedź - może
A grozi autorce coś jeśli odliczy tak jak ja napisałem ? :) Bo moim zdaniem będzie to bardziej zgodne z zasadą "odliczania od dochodu uzyskanego w danym roku"
> kupiła materac rehabilitacyjny o wartości 4400 zł ..... na raty...... Czy
> Wnioskodawczyni może sobie odliczyć od podatku dochodowego ww. materac o
> wartości 4400 zł. w tym roku podatkowym...
> odpowiedź - może
A grozi autorce coś jeśli odliczy tak jak ja napisałem ? :) Bo moim zdaniem będzie to bardziej zgodne z zasadą "odliczania od dochodu uzyskanego w danym roku"
coś mi się jeszcze majaczy, że trzeba ustalić, czy zawarta jest faktyczna umowa sprzedaży na raty, czy też umowa kredytowa z bankiem.
Jeżeli zakupy były w systemie ratalnym, wówczas odliczeniu podlega tylko kwota rat faktycznie uiszczonych w tym roku.
Jeżeli natomiast zakup kuchenki został sfinansowany kredytem udzielonym przez bank, wówczas w zeznaniu można ująć całą należność określoną na fakturze
tu USy dokładniej tłumaczyły (Ada wkleiła):
http://pit.dobry.pl/2005/forum1/index.p ... 4846&page=
Jeżeli zakupy były w systemie ratalnym, wówczas odliczeniu podlega tylko kwota rat faktycznie uiszczonych w tym roku.
Jeżeli natomiast zakup kuchenki został sfinansowany kredytem udzielonym przez bank, wówczas w zeznaniu można ująć całą należność określoną na fakturze
tu USy dokładniej tłumaczyły (Ada wkleiła):
http://pit.dobry.pl/2005/forum1/index.p ... 4846&page=
No to już prędzej bo jak raty były banku no to za towar płacisz "całą kwotę" a raty to już kwestia banku. Z punktu widzenia sprzedawcy kupując tak wpłacasz (wydajesz) cała kwotę w dniu zakupu:) No,a jeśli umowa kredytowa jest ze sprzedawcą no to sprzedawca pieniądze też dostaje w ratach więc sprzedającemu płacimy jakąś kwotę w danym roku,a jakąś w innym :)
tak mi się coś właśnie coś tłukło po głowie... jakies echo;-);-);-)
Że pusty łeb?
:)))))))
Że pusty łeb?
:)))))))
za to tutaj - jazda bez trzymanki:
http://pit.dobry.pl/2005/forum1/index.p ... =555&page=
Na dwoje babka wrózyła
Ha ha
Jakże częsty "obrazek" w naszym orzecznictwie, jeden tak, drugi siak....
http://pit.dobry.pl/2005/forum1/index.p ... =555&page=
Na dwoje babka wrózyła
Ha ha
Jakże częsty "obrazek" w naszym orzecznictwie, jeden tak, drugi siak....
całość najlepiej oddaje końcowy komentarz TOPAZa:
"Bardzo ciekawa lektura , ześmiałem się jak pszczoła. Szkoda że Minister Zyta tego nie czytała, może co niektórzy naczelnicy stracili by posady"
"Bardzo ciekawa lektura , ześmiałem się jak pszczoła. Szkoda że Minister Zyta tego nie czytała, może co niektórzy naczelnicy stracili by posady"
Witam ponownie,
Bardzo dziękuję za wszelką pomoc.
Umowa sprzedaży została zawarta nie z bankiem tylko z firmą która sprzedaje aparaty słuchowe, sprzedaż ta jest płatna w ratach bez żadnych odsetek.
Bardzo dziękuję za wszelką pomoc.
Umowa sprzedaży została zawarta nie z bankiem tylko z firmą która sprzedaje aparaty słuchowe, sprzedaż ta jest płatna w ratach bez żadnych odsetek.
Skoro z firmą to moim zdaniem odliczamy tak jak napisałem na początku - to co wydane w 2009 odliczamy za 2009 , to co wydane w 2010 za 2010.
Dziękuję bardzo za pomoc. ;-)