Rozwiązania problemów z pracą programu w systemie Linux

M.K.

Rozwiązania problemów z pracą programu w systemie Linux

Post autor: M.K. »

Program testowany na systemie: Ubuntu 10.04 lucid
Środowisko graficzne: GNOME 2.30.2
Jądro systemu: 2.6.32-28-generic
Platforma i686
WINE w wersji 1.2.2

1. Błąd eksportu pliku do pdf.

- przyczyna:
Biblioteka t2embed.dll dołączona do Wine nie posiada zaimplementowanej funkcji TTEmbedFont.

- rozwiązanie:
Proszę pobrać plik t2embed.dll i umieścić go w głównym katalogu pitów, lub zamienić oryginalny plik wine w katalogu System32.
Bibliotekę można pobrać ze strony: http://www.dlldump.com/cgi-bin/testwrap ... 2EMBED.DLL

2. Brak możliwości wyświetlenia wyeksportowanego pliku pdf.

- przyczyna:
Wine nie posiada domyślnej przeglądarki plików tego typu.
- rozwiązanie:
Instalujemy w Wine przeglądarkę PDF np. Adobe Reader
lub zmieniamy konfigurację Wine tak, by pliki pdf były otwierane w domyślnym programie systemu Linux.
Informacje dotyczące zmiany ustawień dostępne są na stronie: http://wiki.winehq.org/FAQ_PL punkty 7.3 i 7.4

3. Program nie uruchamia domyślnego klienta poczty

- przyczyna:
Aplikacja nie posiada własnego klienta poczty, do wysyłania wiadomości wykorzystywane jest Simple MAPI systemu Windows.
W rejestrze Wine brakuje jednego z kluczy wymaganego przez procedurę InitMapi.

- rozwiązanie:
Do rejestru systemu należy dodać klucz:
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows Messaging Subsystem
"MAPI"="1"

4. Program nie dołacza załączków do wygenerowanej wiadomości.

- przyczyna:
Aplikacja wywołuje SimpleMapi systemu.
Niestety jak widzimy w treści komunikatu: fixme:winemapi:MAPISendMail Ignoring attachments,
mapi Wine ignoruje załączniki.
- rozwiązanie:
Jedynym wyjściem jest eksport formularzy do pliku czyli Plik\Eksportuj\Do PDF i ręczne dołączenie załącznika.

5. W czasie wysyłki zeznania do urzędu skarbowego wyświetlone zostaje okno z komunikatem:
"Access violation", po czym następuje zawieszenie aplikacji.

- przyczyna:
Winowajcą jest nakładka graficzna Netbook Remix dołączana do Ubuntu począwszy od wydania 9.10.
Aplet graficzny "gubi" uchwyt okna, co w rezultacie powoduje błąd i zawieszenie programu.

- rozwiązanie:
W ustawieniach startowych sesji systemu jako domyślne środowisko graficzne wybieramy czystego GNOME.
Po wyłączeniu nakładki Netbook Remix program prawidłowo wysyła zeznanie do urzędu skarbowego.

steel

Re: Rozwiązania problemów z pracą programu w systemie Linux

Post autor: steel »

Nadal mam problem z eksportem formularzy do PDF w Ubuntu 10.04, ale znalazłem swoje rozwiązanie. Wystarczy wybrać drukuj i zmienić drukarkę na "=>do pliku PDF". Wtedy bez błędów zapisze się plik formularza (u mnie "moja nazwa użytkownika"/.wine/drive_c/users/"moja nazwa użytkownika"/temp)

*"moja nazwa użytkownika" - wybierasz katalogi ze swoją nazwą (loginem w systemie)

M.K.

Czyli wnioskuję z tego, że jest problem z ustaleniem katalogu "temp", w którym program zapisze plik PDF, gdy nie jest ustawiony odpowiedni katalog.

wojtek

Post autor: wojtek »

Ja mam problem w zasadzie nie jakiś poważny jednakoż męczący. Podpowiadanie treści pól przy wpisywanie działa w Win idealnie. Linux Mint pod Wine i... kuleje. W zasadzie trudno tu winić Twórcę ale może jest na to jakiś sposób. Lista sie pojawia ale blokuje się wpisywanie dalszych liter i trzeba albo wyczyścić pole albo wybrać coś z listy. Nie wiem może jakaś konfiguracja Wine by pomogła?
No ale i tak super że program chodzi pod tą platformą :)

wojtek

Post autor: wojtek »

Jednak zaradziłem na problem:
Konfiguracja Wine
Tam zakładka "Grafika"
Zaznaczyć "Emuluj wirtualny pulpit" i najlepiej dać mu wielkość taką jak rozdzielczość ekranu czyli np 1280x1024

M.K.

Dziękuję za podpowiedź.

miszka

Post autor: miszka »

Witam,
Ubuntu 10.4,
wine-1.2.2

Wszystko działa, ale miałem problem z exportem do pdf. Dodanie biblioteki t2embed.dll pomogło przy exporcie pit37 z załącznikiem pit0. Natomiast, gdy exportuję pit38, to w wyniku dostaję pdf, który otwiera się, ale nie zawiera w ogóle tekstu. Widzę same ramki. Będę wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam,
Michał

rmg

Post autor: rmg »

Witam

Gentoo i wine 1.3.5 kodowanie UTF-8.

Mam problem z czcionką używaną przy wydruku. Niestety zamiast polskich liter na formularzu drukują się krzaczki. Po zmianie z Ariala na Tachomę w polach edytowanych jest ok ale opisy pól nadal z krzaczkami. :(

matheza

Post autor: matheza »

miszka, spróbuj rozwiązanie steela. Jeśli nie masz zaintalowanej drukarki pdf, to powinieneś mieć w repo np. cups-pdf. Wówczas w oknie Drukuj wybierasz drukarkę cups-pdf (czasami domyślnie zapisuje się też jako PDF, ew. nazwa nadana przez ciebie).

Na wypadek, gdyby podgląd wydruku/eksportu do pdfa był "kopnięty" (pola się przecinały), można usunąć (lub zmodyfikować nazwę) plik FormIPSModule.dll w katalogu programu. Ale "kopnięcie" jest chyba jakimś problemem ustawień wine lub systemu, bo ten sam plik na moich dwóch różnych linuxach i tej samej wersji PITów 2010 IPS zachowuje się różnie.

rmg, a masz zainstalowane czcionki jak w instrukcji na stronie pobierania http://pit.dobry.pl/index.php?plik=pliki ?

Gość

Post autor: Gość »

M.K. napisał(a) :
> 5. W czasie wysyłki zeznania do urzędu skarbowego wyświetlone zostaje okno
> z komunikatem:
> "Access violation", po czym następuje zawieszenie aplikacji.
>
> - przyczyna:
> Winowajcą jest nakładka graficzna Netbook Remix dołączana do Ubuntu
> począwszy od wydania 9.10.
> Aplet graficzny "gubi" uchwyt okna, co w rezultacie powoduje błąd
> i zawieszenie programu.
>
> - rozwiązanie:
> W ustawieniach startowych sesji systemu jako domyślne środowisko graficzne
> wybieramy czystego GNOME.
> Po wyłączeniu nakładki Netbook Remix program prawidłowo wysyła zeznanie do
> urzędu skarbowego.
Dla KDE pomaga wylaczenie kompozycji ekranu (alt-shift-f12)

Zablokowany