Chciałam się Was poradzić nim odpowiem koleżance na jej pytanie - co do ulgi na dziecko pracujące.
Chodzi dokładnie o to że matka wychowuje 3 dzieci:
- najmłodsze uczy się w gimnazjum i nie ma dochodów - może skorzystać tu z ulgi prorodzinnej
- natomiast dwóch starszych pracuje /nie wiem tylko ile mają lat, czy dalej się uczą i ile wyniosły ich dochody - wiem że jest ten limit 3000 zł i wiek 25 lat./
Matka rozliczyć się może jako samotnie wychowująca dzieci i skorzystać z ulgi prorodzinnej.
Ale też zastanawiam się nad tym czy jest taka możliwość jak rozliczenie się z dzieckiem, jeśli ono osiąga dochody. Tylko co w przypadku jeśli jest 2-jka pracujących dzieci. I jakie muszą być spełnione warunku aby tak można się było rozliczyć (bo szczerze to jeszcze nie rozliczałam takich osób).
Dziękuję za pomoc.
Beata
rozliczenie z dzieckiem
Re: rozliczenie z dzieckiem
Dzieci ze swojej pracy rozliczają się na swoich PIT-37, które podpisują sami lub jeżeli są niepełnoletni to podpisuje matka. W żadnym wypadku dochodów dzieci z ich pracy nie można łączyć z dochodami matki i wykazywać w jej PIT !
Jeżeli dzieci są niepełnoletnie to kryterium dochodu nie jest istotne. Jeżeli są pełnoletnie to muszą się uczyć,a dochód (nie mylić z przychodem) nie może przekroczyć 3089zł.
Jeżeli dzieci są niepełnoletnie to kryterium dochodu nie jest istotne. Jeżeli są pełnoletnie to muszą się uczyć,a dochód (nie mylić z przychodem) nie może przekroczyć 3089zł.