Czy koszt podłączenia sieci internetowej i opłata aktywacyjna to kwoty które też można odliczyć
jako użytkowanie sieci internet
internet
Re: internet
Nie, tylko opłata abonamentowa za Internet podlega odliczeniu.
Witam, jak to jest z tym internetem mobilnym? Można go odliczyć? Korzystam z niego w miejscu zamieszkania, rachunek przychodzi na moje nazwisko... Roczny koszt to 540zł - nie zwrócą mi całej kwoty tylko jakiś jej procent, tak?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam.
Mr.Pelisa napisał(a) :
> Witam, jak to jest z tym internetem mobilnym? Można go odliczyć? Korzystam
> z niego w miejscu zamieszkania, rachunek przychodzi na moje nazwisko...
Nie powinno być problemu.
Fakt, niektóre USy róznie patrzyły na korzystanie z sieci Internet z telefonów komórkowych, a to dlatego, że przepisy ustawy pdof dotyczące ulgi internetowej, ściśle określają miejsce korzystania z internetu jako: "użytkowania sieci Internet w lokalu (budynku) będącym miejscem zamieszkania podatnika...."
Odliczenie dokonywane jest od dochodu. Odliczasz kwote brutto wydatków, zmniejsza się podstawa opodatkowania - czyli zyskujesz 18% wydatkowanej kwoty (nie wyższej niż 760 w roku)
> Witam, jak to jest z tym internetem mobilnym? Można go odliczyć? Korzystam
> z niego w miejscu zamieszkania, rachunek przychodzi na moje nazwisko...
Nie powinno być problemu.
Fakt, niektóre USy róznie patrzyły na korzystanie z sieci Internet z telefonów komórkowych, a to dlatego, że przepisy ustawy pdof dotyczące ulgi internetowej, ściśle określają miejsce korzystania z internetu jako: "użytkowania sieci Internet w lokalu (budynku) będącym miejscem zamieszkania podatnika...."
Odliczenie dokonywane jest od dochodu. Odliczasz kwote brutto wydatków, zmniejsza się podstawa opodatkowania - czyli zyskujesz 18% wydatkowanej kwoty (nie wyższej niż 760 w roku)
marbar napisał(a) :
> Mr.Pelisa napisał(a) :
> > Witam, jak to jest z tym internetem mobilnym? Można go odliczyć? Korzystam
> > z niego w miejscu zamieszkania, rachunek przychodzi na moje nazwisko...
>
>
> Nie powinno być problemu.
> Fakt, niektóre USy róznie patrzyły na korzystanie z sieci Internet z telefonów
> komórkowych, a to dlatego, że przepisy ustawy pdof dotyczące ulgi internetowej,
> ściśle określają miejsce korzystania z internetu jako: "użytkowania sieci
> Internet w lokalu (budynku) będącym miejscem zamieszkania podatnika...."
>
> Odliczenie dokonywane jest od dochodu. Odliczasz kwote brutto wydatków, zmniejsza się
> podstawa opodatkowania - czyli zyskujesz 18% wydatkowanej kwoty (nie wyższej niż 760
> w roku)
Dziękuję za odpowiedź. Chyba źle określiłem "rodzaj" internetu... Chodziło mi, że mam bezprzewodowy z Play ale to chyba tym bardziej nie będzie problemu? ;-)
> Mr.Pelisa napisał(a) :
> > Witam, jak to jest z tym internetem mobilnym? Można go odliczyć? Korzystam
> > z niego w miejscu zamieszkania, rachunek przychodzi na moje nazwisko...
>
>
> Nie powinno być problemu.
> Fakt, niektóre USy róznie patrzyły na korzystanie z sieci Internet z telefonów
> komórkowych, a to dlatego, że przepisy ustawy pdof dotyczące ulgi internetowej,
> ściśle określają miejsce korzystania z internetu jako: "użytkowania sieci
> Internet w lokalu (budynku) będącym miejscem zamieszkania podatnika...."
>
> Odliczenie dokonywane jest od dochodu. Odliczasz kwote brutto wydatków, zmniejsza się
> podstawa opodatkowania - czyli zyskujesz 18% wydatkowanej kwoty (nie wyższej niż 760
> w roku)
Dziękuję za odpowiedź. Chyba źle określiłem "rodzaj" internetu... Chodziło mi, że mam bezprzewodowy z Play ale to chyba tym bardziej nie będzie problemu? ;-)
„Odliczenie to obejmuje także wydatki ponoszone przez podatnika z tytułu korzystania z Internetu za pośrednictwem telefonu komórkowego” – napisało ministerstwo w odpowiedzi na pytania „Rz”, czy korzystanie z Internetu przez telefon komórkowy również uprawnia do odpisania wydatków. „Należy jednak pamiętać że w myśl ust. 7 pkt 1 w art. 26 ustawy, odliczeniu w ramach omawianej ulgi podlegają wyłącznie wydatki udokumentowane fakturą w rozumieniu przepisów ustawy o podatku od towarów i usług. Zatem tylko gdy podatnik ma fakturę VAT dokumentującą poniesienie wydatków z tytułu użytkowania sieci Internet, może skorzystać z przedmiotowego
http://www.rp.pl/artykul/69904.html
http://www.rp.pl/artykul/69904.html