mam pytanie dotyczące śmierci współmałżonka 3 lata do tyłu
mam pytanie dotyczące śmierci współmałżonka 3 lata do tyłu
w grudniu minie 4 lata jak zmarł mój tata, czy prawdą jest iż moja mama mogłaby się starać za ten rok w którym tato żył pit od zusu i dokonać rozlliczenia- tata miał emeryture??
Re: mam pytanie dotyczące śmierci współmałżonka 3 lata do tyłu
To prawda . Począwszy od - chyba - 2005 istnieje taka możliwość aby rozliczyć się wspólnie ze zmarłym małżonkiem.
Skoro więc tato zmarł w 2007 - jeżeli dobrze policzyłem - to istniała tak możliwość.
Niestety - pomimo tego, że nie minęło jeszcze 5 lat - a więc nie wystąpiło "przedawnienie", to jednak korekta i tak nie jest możliwa. Nie da się bowiem zrobić korekty rozliczenia indywidualnego na wspólne po upływie terminu złożenia rozliczenia rocznego - w tym przypadku po 30 kwietnia 2008.
Skoro więc tato zmarł w 2007 - jeżeli dobrze policzyłem - to istniała tak możliwość.
Niestety - pomimo tego, że nie minęło jeszcze 5 lat - a więc nie wystąpiło "przedawnienie", to jednak korekta i tak nie jest możliwa. Nie da się bowiem zrobić korekty rozliczenia indywidualnego na wspólne po upływie terminu złożenia rozliczenia rocznego - w tym przypadku po 30 kwietnia 2008.
Jest jeszcze możliwośc wystąpienia przez spadkobiercę/spadkobierców o ustalenie wysokości zobowiązania podatkowego/nadpłaty w podatku dochodowym od osób fizycznych za rok 2007.
Szczegóły w wątku http://pit.dobry.pl/forum/viewtopic.php?f=7&t=2837
Szczegóły w wątku http://pit.dobry.pl/forum/viewtopic.php?f=7&t=2837
Tak jak Czech (wyżej) mam poważne wątpliwości.
A mianowcicie: wspólne (preferencyjne) rozliczenie z małzonkiem jest możliwe po spełnieniu okreslonych warunków, wśród których wymieniony jest warunek terminowego złożenia wniosku o to wspólne rozliczenie.
Wnioskiem tym jest zaznaczenie kwadracika na pierwszej stronie zeznania (plus podpisy, co w przypadku zmarłego - oczywiście nie jest wymagane).
Jednak termin złożenia tego wniosku jest wyraźny - jest nim terminowe złożenie zeznania (do końca kwietnia).
Termin ten nie podlega przywróceniu.
Tak mam w głowie.
A mianowcicie: wspólne (preferencyjne) rozliczenie z małzonkiem jest możliwe po spełnieniu okreslonych warunków, wśród których wymieniony jest warunek terminowego złożenia wniosku o to wspólne rozliczenie.
Wnioskiem tym jest zaznaczenie kwadracika na pierwszej stronie zeznania (plus podpisy, co w przypadku zmarłego - oczywiście nie jest wymagane).
Jednak termin złożenia tego wniosku jest wyraźny - jest nim terminowe złożenie zeznania (do końca kwietnia).
Termin ten nie podlega przywróceniu.
Tak mam w głowie.