ulga na dzieci

Rafał

ulga na dzieci

Post autor: Rafał »

Witam, mam pytanie dot. ulgi na dzieci . W 2009 roku zostałem ojcem bliźniaków lecz nie jestem w związku małżeńskim, nie płacę alimentów ponieważ z matką moich dzieci żyjemy razem, czy mogę skorzystać z odliczeń na dzieci oraz w jakiej kwocie ponieważ urodziły się w maju czy za cały rok czy tylko za te miesiące od których przyszły na świat oraz czy matce moich dzieci też przysługuje ta ulga.
Z góry wielkie dzięki jestem nowicjuszem w tych sprawach.

Bartek

Re: ulga na dzieci

Post autor: Bartek »

Ulga prorodzinna

Odlicza podatnik, który: w stosunku do dzieci małoletnich:

- wykonywał władzę rodzicielską,
- pełnił funkcję opiekuna prawnego, jeżeli dziecko z nim zamieszkiwało

Nie ma warunku by rodzice dzieci byli małżeństwem. Jeżeli mieszkacie razem to moim zdaniem oboje możecie skorzystać z ulgi przy czym odliczacie ulgę tylko za 8 m-c (od maja do grudnia)

Gość

Post autor: Gość »

Wydaje mi się, że na dziecko przysługuje tylko jedna ulga prorodzinna, gdyby oboje rodzice nie będący małżeństwem, korzystali z tej ulgi na te same dzieci byłoby wiele nadużyć, jeżeli się mylę, proszę mnie sprostować. Przyda mi się to w przyszłości.

Mirek

Post autor: Mirek »

Masz rację, jedno dziecko-jedna ulga.
Jeżeli rodzice nie są małżeństwem i oboje pełnią władzę rodzicielską to każde z rodziców może dokonać odliczenia w dowolnych proporcjach ale w ramach przysługującego im limitu.

Zablokowany