pity a puzle
pity a puzle
witam
od lat korzystam z Waszego programu jest super. od 2010 roku swoją firmę rozliczam programem puzle firmy adad.
po zakończeniu roku wygenerowałem w programie puzle plik o rozszerzeniu dta który próbuję wgrać do pitów. problem w tym, że pity go nie widzą. co robię źle ?
od lat korzystam z Waszego programu jest super. od 2010 roku swoją firmę rozliczam programem puzle firmy adad.
po zakończeniu roku wygenerowałem w programie puzle plik o rozszerzeniu dta który próbuję wgrać do pitów. problem w tym, że pity go nie widzą. co robię źle ?
-
Pomoc Techniczna IPS
Re: pity a puzle
Aby program PITy 2010 zobaczył plik *.dta to musi on zostać wyeksportowany do folderu PUZZLE katalogu FORMUL.IPS programu Biuro Rachunkowe IPS. Czy jest zainstalowany program Biuro Rachunkowe IPS? Na jakim systemie Windows Pan/i korzysta? Jeśli to Windows 64-bitowy, to proszę o e-mail na pomoc@ips-infor.com.pl
mam windowsa xp ale czy jest to 64 czy 32 bitowa wersja to sprawdzę po południu. nie posiadam programu biuro rachunkowe ips
-
FREGATA
Mam Vistę.
Wpierw nadałem sobie uprawnienia do zmiany w folderze z programem BR IPS (czyli właściwości folderu IPSPI i ustawienia uprawnień dostępu, ja zmieniłem na pełne uprawnienia). Jak ktoś ma XP to problem ten nie wystąpi.
Eksport z Tax-Pro do BR IPS zapisujemy w folderze Puzzle (czyli tworzymy uprzednio ten folder (C:\Program Files\IPSPI\FORMUL.IPS\PUZZLE).
Następnie konfigurujemy PITY2010.
W ustawieniach programu w "folderach" w ścieżce " Folder z programem Biuro rachunkowe IPS" oraz Folder danych z z programem biuro rachunkowe IPS" wpisujemy ścieżkę dostępu : C:\Program Files\IPSPI\FORMUL.IPS
Uwaga:
Przy imporcie dokumentów w PITY2010 z Tax-Pro nie otwieramy i nie importujemy danych z progr. BR IPS, mimo , że tam właśnie wysyłaliśmy dane z Tax-Pro.
Wpierw nadałem sobie uprawnienia do zmiany w folderze z programem BR IPS (czyli właściwości folderu IPSPI i ustawienia uprawnień dostępu, ja zmieniłem na pełne uprawnienia). Jak ktoś ma XP to problem ten nie wystąpi.
Eksport z Tax-Pro do BR IPS zapisujemy w folderze Puzzle (czyli tworzymy uprzednio ten folder (C:\Program Files\IPSPI\FORMUL.IPS\PUZZLE).
Następnie konfigurujemy PITY2010.
W ustawieniach programu w "folderach" w ścieżce " Folder z programem Biuro rachunkowe IPS" oraz Folder danych z z programem biuro rachunkowe IPS" wpisujemy ścieżkę dostępu : C:\Program Files\IPSPI\FORMUL.IPS
Uwaga:
Przy imporcie dokumentów w PITY2010 z Tax-Pro nie otwieramy i nie importujemy danych z progr. BR IPS, mimo , że tam właśnie wysyłaliśmy dane z Tax-Pro.
a propos podpowiedzi fregaty zrobiłem tak jak radziłeś ale to nic nie dało. z tymże nie zrozumiałem uwagi. jeśli nie importujemy z progr. BR IPS, mimo , że tam właśnie wysyłaliśmy dane z Tax-Pro. to skąd mamy to zaimportować
ps moja wersja xp jest 32 bitowy
ps moja wersja xp jest 32 bitowy
-
Pomoc Techniczna IPS
Proszę zrobić tak (nie wymaga instalacji programu Biuro Rachunkowe IPS):
1. Tworzymy sobie plik tekstowy i wklejamy zawartość
[DLL_Prog]
1=Lider~Połączenie z programem LIDER~LIDER_.DLL~TEST~Połączenie z programem LIDER do transferu danych dla deklaracji podatkowych.~0~686975974~1
2=PROGRAM~Połączenie z dowolną przystosowaną aplikacją~PROGRAM_.DLL~IPS P.I.~Połączenie z dowolną przystosowaną aplikacją nie zarejestrowaną w IPS P.I.~0~677663827~1
3=PUZZLE~Połączenie z programem PUZZLE i TaxPro~PUZZLE_.DLL~ADAD~Połączenie z programem PUZZLE i TaxPro do transferu danych dla deklaracji rocznych PIT-30..35~0~674996429~1
2. Nadajemy nazwę formul dla pliku i zmieniamy rozszerzenie na ini czyli plik formul.ini
3. Plik umieszczamy w katalogu np. IPS
4. W katalogu IPS tworzymy nowy katalog o nazwie PUZZLE.
5. W programie PITy 2010 we Własciwościach programu zakładka Foldery wskazujemy lokalizację do danych jak i programu Biuro Rachunkowe IPS czyli naszego katalogu IPS.
6. Umieszczamy plik z Puzzle (*.dta) w katalogu PUZZLE
7. W programie PITy 2010 wybieramy Plik\Importuj\Dane eksportowane z programu TaxPro\Puzzle
Powinno być OK.
Najlepiej w Puzzle ustawić aby plik *.dta był eksportowany do katalogu PUZZLE w IPS.
1. Tworzymy sobie plik tekstowy i wklejamy zawartość
[DLL_Prog]
1=Lider~Połączenie z programem LIDER~LIDER_.DLL~TEST~Połączenie z programem LIDER do transferu danych dla deklaracji podatkowych.~0~686975974~1
2=PROGRAM~Połączenie z dowolną przystosowaną aplikacją~PROGRAM_.DLL~IPS P.I.~Połączenie z dowolną przystosowaną aplikacją nie zarejestrowaną w IPS P.I.~0~677663827~1
3=PUZZLE~Połączenie z programem PUZZLE i TaxPro~PUZZLE_.DLL~ADAD~Połączenie z programem PUZZLE i TaxPro do transferu danych dla deklaracji rocznych PIT-30..35~0~674996429~1
2. Nadajemy nazwę formul dla pliku i zmieniamy rozszerzenie na ini czyli plik formul.ini
3. Plik umieszczamy w katalogu np. IPS
4. W katalogu IPS tworzymy nowy katalog o nazwie PUZZLE.
5. W programie PITy 2010 we Własciwościach programu zakładka Foldery wskazujemy lokalizację do danych jak i programu Biuro Rachunkowe IPS czyli naszego katalogu IPS.
6. Umieszczamy plik z Puzzle (*.dta) w katalogu PUZZLE
7. W programie PITy 2010 wybieramy Plik\Importuj\Dane eksportowane z programu TaxPro\Puzzle
Powinno być OK.
Najlepiej w Puzzle ustawić aby plik *.dta był eksportowany do katalogu PUZZLE w IPS.
niestety nie działa. pojawia się komunikat program nie odnalazł programu biuro rachunkowe ips.
może to przez to, że ja będę się rozliczał na pit-36 a na razie w pitach 2010 nie ma takiej deklaracji ?
może to przez to, że ja będę się rozliczał na pit-36 a na razie w pitach 2010 nie ma takiej deklaracji ?
-
Pomoc Techniczna IPS
Tak. Nie ma w programie PIT-36 więc dane z pliku *.dta nie zostaną zaimportowane bo nie ma gdzie. Obecnie można natomiast w zaimportować dane z pliku *.dta do PIT-36L.
-
Pomoc Techniczna IPS
Sprawdziłem na dwóch komputerach i trzech systemach: Windows XP Pro, Vista 32-bit oraz Windows 7 64-bit i działa i musi. Został napewno utworzony plik formul.ini z wklejoną zawartością i w PITy2010 została wskazana prawidłowa lokalizacja we właściwościach? Program nie posiada obecnie PIT-36 ale przy imporcie powinien i tak w oknie "Wybór danych dla podatnika z programu TaxPro/Puzzle" być widoczny plik *.dta do zaimportowania.