śmierć podatnika
śmierć podatnika
mąż zmarł w grudniu 2009 r. oboje jesteśmy emerytami i żadne z nas nie pracowało chciałabym jak co roku rozliczyć się wspólnie bo ulga internetowa odpis na OPP ale jak to jest w przypadku że mąż zmarł w grudniu czy mogę sie razem rozliczyć na jakim picie i kto sie za niego ma podpisać?
Re: śmierć podatnika
Musisz poczekać na PITy z ZUSu, dowiedz się wczesniej, czy sami wyślą PIT męża (zdarza się, że w razie śmierci współmałżonka, należy wystąpić o tego PITa).
Oba PITy rozliczysz na wspólnym PIT 37, ulgę internetową rozliczysz w załączniku O.
Ty podpiszesz swoją "stronę"
W miejscu podpisu męża możesz wpisać nr aktu zgonu (niektórzy to zalecają)
Oba PITy rozliczysz na wspólnym PIT 37, ulgę internetową rozliczysz w załączniku O.
Ty podpiszesz swoją "stronę"
W miejscu podpisu męża możesz wpisać nr aktu zgonu (niektórzy to zalecają)
Dodam tylko, że w pit 37 w pozycji 6 musisz zaznaczyć 3 kwadrat.
"mąż zmarł w grudniu 2009 r." ?? czy miał być grudzień roku 2010?
o rany!
Faktycznie
Zagapiłam się
Faktycznie
Zagapiłam się
dziękuję oczywiście chodziło o grudzień 2010 rozumiem że muszę zadzwonić lub napisać do zus co z pitem męża potem w pit 37 zaznaczyć 3 kwadrat i rozliczyć wszystko po kolei zamiast podpisu nr aktu zgonu
serdecznie wszystkim dziękuję wasze odpowiedzi są niczym nawigacja GPS pozdrawiam Janina
serdecznie wszystkim dziękuję wasze odpowiedzi są niczym nawigacja GPS pozdrawiam Janina
czy jak nie wpisze sie numeru aktu zgonu bedzie źle?Pierwsze o tym słysze , w USC powiedzieli że wszystkie instytucje zostaja powiadamiane ....no ale zobaczymy ....