Młodociany pracownik a pit
-
gosc
Młodociany pracownik a pit
Witam.Syn ma 16 lat i od września uczęszcza na praktyczna naukę zawodu dostaje po 120zl wynagrodzenia. Teraz zastanawiam sie czy ma on rozliczyć sie sam? a ja mogę odliczyć ulgę prorodzinną? Czy rozlicza sie z rodzicami? Jeśli z nami to gdzie go wpisać? w którą rubrykę? Czytam,czytam i już całkiem zgłupiałam...bardzo proszę o pomoc!
Re: Młodociany pracownik a pit
Jeżeli syn nie uzyskał przychodów w 2010 przekraczających 3091,00 tj. kwotę wolną od podatku to nie musi się wogóle rozliczać a Wy możecie śmiało skorzystać z ulgi prorodzinnej.
Wirus co TY bredzisz ? Nawet jak się zarobiło 1 grosz to trzeba złożyć PIT, tyle że podatku się nie płaci.
Syn rozlicza się na PIT-37, ponieważ jest niepełnoletni zeznanie podpisuje za niego któryś z rodziców,a rodzie odliczają sobie ulgę.
Syn rozlicza się na PIT-37, ponieważ jest niepełnoletni zeznanie podpisuje za niego któryś z rodziców,a rodzie odliczają sobie ulgę.
Z każdego, najmniejszego nawet dochodu do opodatkowania NALEŻY się rozliczyć.
Jeśli osiągnęło się mniejszy dochód niż 3091, to po prostu nie wyjdzie podatek.
I to wszystko
Jako, że dochodów z pracy własnej (a do takiej należą praktyki uczniów) nie dolicza się do dochodów rodziców - syn składa PIT 37
I tak jak Bartek wyżej mówi - jesli nieletni, to zeznanie podpisuje z rodzic w imieniu małolata.
Jeśli osiągnęło się mniejszy dochód niż 3091, to po prostu nie wyjdzie podatek.
I to wszystko
Jako, że dochodów z pracy własnej (a do takiej należą praktyki uczniów) nie dolicza się do dochodów rodziców - syn składa PIT 37
I tak jak Bartek wyżej mówi - jesli nieletni, to zeznanie podpisuje z rodzic w imieniu małolata.
Wirus musi się przeskanować i usunąć trojana
:)))
:)))
Faktycznie, przepraszam za błąd. Dałbym sobie "łapę" uciąć, że jak się nie przekroczyło w/w kwoty to nie ma obowiązku tylko jest zalecane aby odzyskać zaliczki.
Teraz wgłębiłem się w ten temat i przyznaję rację Bartkowi i marbarowi. :)
My bad... ;)
Teraz wgłębiłem się w ten temat i przyznaję rację Bartkowi i marbarowi. :)
My bad... ;)
marbar pochwala resetowanie Wirusa
Przydreptałam odszczekać swoje zdanie na temat 3091.
Ma być 3089
art.6 ust 4
"...w łącznej wysokości przekraczającej kwotę stanowiącą iloraz kwoty zmniejszającej podatek oraz stawki podatku, określonych w pierwszym przedziale skali podatkowej..."
czyli 556,02 / 18 = 3089
Idę szukac następnych swoich wpisów w tym temacie......
Ps. Dzięki Czech za Twój upór - zmusił mnie do resetu
Ma być 3089
art.6 ust 4
"...w łącznej wysokości przekraczającej kwotę stanowiącą iloraz kwoty zmniejszającej podatek oraz stawki podatku, określonych w pierwszym przedziale skali podatkowej..."
czyli 556,02 / 18 = 3089
Idę szukac następnych swoich wpisów w tym temacie......
Ps. Dzięki Czech za Twój upór - zmusił mnie do resetu