Dobry wieczór wszystkim:} Miło znów tutaj być:]
Bardzo proszę o pomoc:
Seniorka 66 lat, dostała ze Stowarzyszenia, w którym świadczy usługi asystentki, pit 11, poz.66 + poz.67 + poz. 69 , jeszcze poz.96 składki na ubezp. społeczne. Dostała jeszcze pit 11A z emerytury.
Pytanie, czy przy tak wypełnionym picie 11 można zastosować ulgę dla pracujacego seniora? Kiedy po wpisaniu danych z pit 11 zaznaczam kwadracik ulgi to przenosi mi te dane w poz.44, a w wierszu E.1 nr 3 pozostaje tylko kwota w poz.66. Znikają KUP i kasują się składki na ubezpieczenie społeczne z poz.126.
Mogę to zrobić w ten sposób?
Dziękuję za pomoc:}
Ulga dla pracującego seniora
Re: Ulga dla pracującego seniora
Warunkiem ulgi dla seniora jest to aby kwoty otrzymane po osiągnięciu wieku emerytalnego były przed otrzymaniem pierwszej emerytury.
Jeśli seniorka pracowała i pobierała emeryturę to ulga się nie należy.
....Pytanie, czy przy tak wypełnionym picie 11 można zastosować ulgę dla pracujacego seniora? Kiedy po wpisaniu danych z pit 11 zaznaczam kwadracik ulgi to przenosi mi te dane w poz.44, a w wierszu E.1 nr 3 pozostaje tylko kwota w poz.66. Znikają KUP i kasują się składki na ubezpieczenie społeczne z poz.126.
Mogę to zrobić w ten sposób?....
Tak ma być. Przychód zwolniony powinien przenieść się do poz. 44 a podatek do poz. 66.
Nie masz przychodu w poz. 62 lub 67 więc nie odliczysz KUP a składek od przychodów zwolnionych się nie odlicza.
Jeśli seniorka pracowała i pobierała emeryturę to ulga się nie należy.
....Pytanie, czy przy tak wypełnionym picie 11 można zastosować ulgę dla pracujacego seniora? Kiedy po wpisaniu danych z pit 11 zaznaczam kwadracik ulgi to przenosi mi te dane w poz.44, a w wierszu E.1 nr 3 pozostaje tylko kwota w poz.66. Znikają KUP i kasują się składki na ubezpieczenie społeczne z poz.126.
Mogę to zrobić w ten sposób?....
Tak ma być. Przychód zwolniony powinien przenieść się do poz. 44 a podatek do poz. 66.
Nie masz przychodu w poz. 62 lub 67 więc nie odliczysz KUP a składek od przychodów zwolnionych się nie odlicza.