inwalida z samochodem

monika

inwalida z samochodem

Post autor: monika »

Witam. Mój tata jest inwalidą z II grupą i posiada samochód. Podobno może odliczyć sobie jakąś kwotę, nie wiem jaką, jako eksploatacja samochodu. Tata pracuje i dojeżdża samochodem do pracy. Z góry dziękuje za pomoc.

marbar

Re: inwalida z samochodem

Post autor: marbar »

Moniko,
ulga dotyczy używania samochodu osobowego (I lub II grupa inwalidztwa) "dla potrzeb związanych z niezbędnym przewozem na niezbędne zabiegi leczniczo-rehabilitacyjne"

Monika

Post autor: Monika »

Dziękuje za odpowiedź.
A jak udokumentować trzeba to że dojeżdża się na zabiegi. Czy skierowania muszą być czy potwierdzenie z przychodni. Bo na zabiegi tata nie ma tak daleko, czy jest jakiś limit km odległości?

marbar

Wklejam z poradnika ( http://www.pit.pl/ulga-rehabilitacyjna/index.php):

"Wysokość wydatków ustala się na podstawie dokumentów stwierdzających ich poniesienie, z wyjątkiem wydatków, o których mowa w pkt 7, 8 i 14, na których poniesienie nie potrzeba żadnych dokumentów. (..)

Brak obowiązku dokumentowania wydatków podlegających odliczeniu nie oznacza, że podatnik może odliczyć kwotę, której faktycznie nie wydał."
Ostatnio zmieniony 27 sty 2010, o 10:53 przez marbar, łącznie zmieniany 1 raz.

Monika

Dziękuje bardzo za odpowiedź. Nie wiem czy tata ma na to jakieś dokumenty, ale teraz przynajmniej będzie wiedział że trzeba zbierać.

marbar

Moniko, aby móc odliczyć koszty dojazdu samochodem na niezbędne zabiegi, warto mieć np. skierowania w książeczce.
Ilość zaleconych zabiegów, odległość do pokonania - to wszystko może wskazywać na wysokość poniesionych kosztów.

marbar

"Jednak w przypadku kontroli ze strony urzędu skarbowego podatnik, który skorzysta z tego odliczenia, powinien posiadać dokumenty potwierdzające, że samochodem dojeżdżał na zabiegi. Takim dokumentem może być np. karta zabiegowa czy zaświadczenie od lekarza o konieczności pobierania takich zabiegów"

Źródło: http://podatki.gazetaprawna.pl/porady/1 ... towac.html

marbar

Monika

Marbar dziękuje za odpowiedź i link do artykułu.
Ale mam jeszcze jedno pytanie :)
Tata był w sanatorium, które miał refundowane. Pojechał tam z mamą za którą zapłacił. Czy można odliczyć mamy pobyt tam i czy potrzebne jest potwierdzenie od lekarza że tacie potrzebna jest osoba do pomocy?

Zablokowany