proszę o pomoć

bogdan

proszę o pomoć

Post autor: bogdan »

Witam ,od lipca 2010 r. prowadzę działalność gospodarczą.Jestem na ryczałcie odprowadzam 3% składki od dochodu :
sierpień-53,49
wrzesień-42,96
pazdziernik-45,90
listopad-28,00
grudzień-51,25
Mój łączny dochód-7387,38
Co miesiąc odprowadzałem składki na zus 233,32 miesięcznie
Proszę o pomoc w wypełnieniu zeznania podatkowego PIT-28 wraz z załącznikiem PIT-28/A

Janusz M.

Re: proszę o pomoć

Post autor: Janusz M. »

Widzę, że narobił Pan trochę bałaganu.
Po pierwsze - powinien Pan odprowadzić do US 3% podatku jedynie w sierpniu za lipiec w pełnych złotych (bez groszy).
Po drugie - przy tak niskim przychodzie w następnych miesiącach (jeśli roczny dochód wyniósł tylko około 7 tys), nie powinien Pan odprowadzać żadnego podatku.
Zapomniał Pan widać, że od wyliczonego podatku odlicza się co miesiąc 200,92 zł składki zdrowotnej.
Po trzecie - program nie przyjmie zaliczek wpisywanych nie w pełnych złotych.
Natomiast jeśli wpisze Pan w pełnych złotych, to nie będzie się zgadzało z kwotami które są zaksięgowane w US. Będzie Pan wzywany w celu wyjaśnienia rozbieżności.

Gość

Post autor: Gość »

Bardzo dziękuję za udzielone informacje, czy orientuje się Pan co w takiej sytuacji mam zrobić, bo rozliczyć się muszę, bo był odprowadzany podatek do US.

Janusz M.

Najprostsze wyjście, to zrobić ręcznie i samemu zdać w US po uzgodnieniu wpłat z księgowością US. Na wszelki wypadek należy mieć z sobą dowody wpłat podatku, oraz składek ZUS.

Bogdan

Post autor: Bogdan »

Wypełniając ręcznie doszedłem do punktu B.2. w PIT28/A w punkcie 1 wpisałem swój przychód czyli 7328,38, a co należy wpisac w punkcie 3 ,,przychody określone przez organ podatkowy na podst. art. 17 ustawy?"

Janusz M.

Bogdan napisał(a) :
a co należy wpisac w punkcie 3 ,,przychody
> określone przez organ podatkowy na podst. art. 17 ustawy?"

nic nie wpisywać

Bogdan

Post autor: Bogdan »

Dziękuję serdecznie za informację ,bardzo mi to pomogło w rozliczeniu .Pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego

Zablokowany