Odliczenie podatku

Pawecki1984

Odliczenie podatku

Post autor: Pawecki1984 »

Witam.

Mam kilku nurtujących mnie pytań.

1) Od października 2010 roku jesteśmy małżeństwem. Wiem że nie możemy się rozliczać wspólnie. W programie jet możliwość wyboru: rozliczenia jako małżeństwo ale osobno oraz jako normalny podatnik. Co powinniśmy wybrać????

2) W październiku 2010 roku kupiliśmy mieszkanie, które go trwa jeszcze budowa. Czy możemy odliczyć VAT od wpłaconej z własnych środków zaliczki oraz od I transzy która została wypłacona przez bank jeszcze w 2010 roku???

3) W 2010 roku zakupiłem materiał budowlany (czujki ruchu, przewody do instalacji alarmowej, centralę alarmową) do ww. mieszkania. Posiadam faktury VAT. Czy mogę to sobie w jakichś sposób odliczyć???

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Przemek

Wirus
Kontakt:

Re: Odliczenie podatku

Post autor: Wirus »

ad 1. Żeby rozliczyć się wspólnie z małżonkiem/małżonką trzeba być małżeństwem przez cały rok kalendarzowy a więc dopiero w przyszłym roku będziecie mogli rozliczyć sie wspólnie na 1 formularzu. Na razie każdy z was wypełnia swoje zeznanie na swoim formularzu a więc opcja w programie "Sam podatnik"

Bartek

Post autor: Bartek »

Wirus napisał(a) :
opcja w programie
> "Sam podatnik"

albo "małżonkowie osobno" wówczas w 1 pliku będą zeznania obojga :)

Pawecki1984

Post autor: Pawecki1984 »

Ok.Dzięki za pomoc. Mam nadzieje że jeszcze mi ktoś pomoże z dwoma pozostałymi problemami.

Janusz M.

Post autor: Janusz M. »

Nie, nie można.

Zablokowany