renta rodzinna dziecka i samotnie wychowujący rodzic

beatrycze_l

renta rodzinna dziecka i samotnie wychowujący rodzic

Post autor: beatrycze_l »

mam pytanie czy jeśli dziecko /najmłodsze z 4 dzieci/ otrzymuje rentę po zmarłym ojcu, ja jestem na rencie strukturalnej.

Moje pytanie czy mogę rozliczyc się z dzieckiem jako samotnie wychowujący rodzic, czy nie?

zaznaczam że moja renta nie podlega rozliczeniu rocznemu, więc dochody byłyby tylko z renty syna.

marbar

Re: renta rodzinna dziecka i samotnie wychowujący rodzic

Post autor: marbar »

Z tych interpretacji podatkowych wynika, że renty strukturalne wyłączone są z opodatkowania:

http://interpretacje.tmxp.pl/Podatek-do ... ralna.html
http://interpretacje.tmxp.pl/Podatek-do ... ralna.html

Czyli dochodów tych nie musisz rozliczac w zeznaniu rocznym.

"Moje pytanie czy mogę rozliczyc się z dzieckiem jako samotnie wychowujący rodzic, czy nie?"

Ty nie uzyskujesz dochodów wykluczających preferencyjne rozliczanie (z działalności gospodarczej opodatkowanej ryczałtem lub podatkiem liniowym), dziecko nie uzyskało innych dochodów (poza rentą), otrzymuje jedynie rentę rodzinną, nie widzę przeszkód do rozliczenia się preferencyjnie (jako osoba samotnie wychowująca dziecko).
Przeszkód nie ma, ale nie ma mozliwości, bo NIE UZYSKUJESZ DOCHODÓW OPODATKOWANYCH

Zeznanie takie składa się, by odzyskac kawałek zapłaconego przez siebie podatku.
Twoje dochody opodatkowane nie były, więc podatku nie zapłaconego - nie odzyskasz (bo nie ma czego).

Teraz dalej (próbuję myśleć).

Rentę dziecka wykaże ZUS na PIT 11A/40A

I teraz interpretacja USI-415/34/07/int, Urząd Skarbowy w Opocznie

(..) Na podstawie art. 7 ust. 1 ustawy, dochody małoletnich dzieci własnych i przysposobionych, z wyjątkiem dochodów z ich pracy, stypendiów oraz dochodów z przedmiotów oddanych im do swobodnego użytku, dolicza się do dochodów rodziców lub dochodów osób, o których mowa w art. 6 ust. 4, chyba że rodzicom nie przysługuje prawo pobierania pożytków ze źródeł przychodów dzieci.

Wskazane wyżej przepisy ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych dają prawo do preferencyjnego rozliczenia dochodów osób samotnie wychowujących dzieci, w postaci obliczenia podatku od połowy dochodów osiąganych przez te osoby. Ze stanu faktycznego przedstawionego we wniosku wynika, iż nie osiąga Pani dochodów własnych opodatkowanych podatkiem dochodowym od osób fizycznych. Renta rodzinna przyznana jest małoletnim dziecku i nie stanowi dochodu Pani lecz dochód dziecka. W związku z tym nie ma zastosowania art. 6 ust. 4 ustawy, dający możliwość określenia podatku w podwójnej wysokości podatku obliczonego od połowy dochodów osoby samotnie wychowującej dzieci.

Jednakże z uwagi na fakt, że dochody uzyskiwane w roku podatkowym są dochodami pochodzącymi z renty rodzinnej małoletniego dziecka, która zgodnie ze sporządzoną przez Zakład Ubezpieczeń Społecznych informacją zarówno za 2004 i 2005 rok przekazywana jest na Pani imię i nazwisko, należy stwierdzić, że wyżej wymienione dochody powinny być wykazane w załączniku PIT-M, a następnie winny być przeniesione do zeznania PIT-36. Jednakże z uwagi na brak możliwości zastosowania art. 6 ust. 4 ustawy, podstawę opodatkowania powinna stanowić pełna kwota renty rodzinnej nie zaś połowa. Biorąc pod uwagę powyższe orzeczono jak w sentencji.
Ostatnio zmieniony 22 sty 2011, o 19:10 przez marbar, łącznie zmieniany 1 raz.

Zablokowany