Znajomy dostał pismo z zakładu pracy z datą 16 listopada 2010 ,że wyniku przeprowadzonej kontroli przekwalifikowano umowę o dzieło na umowe zlecenie i tym samym naliczono składki na ub.społeczne i zmieniono ub.zdrowotne,pod.dochodowy.
PIT-37 korektę została sporządzona z dniem 18 stycznia 2011 i dołączono pimo wyjaśniające.
-------I mam pytanie. Do kiedy znajomy miał termin złożenia korekty i czy czasem nie miał naliczyć sobie odsetek płacąc podatek? -----------
W sumie to nie jego wina bo PIT-37 złożył w terminie o otrzymał nadpłatę podatku. Teraz musi część oddać niestety.
korekta PIT-37 za 2009 rok
Re: korekta PIT-37 za 2009 rok
1) Na korektę ma się 5 lat od złożenia zeznania więc termin otrzymania pisma z firmy nie ma znaczenia przy określaniu terminu złożenia korekty
2) co do kwoty jaką musiał wpłacić Ci nie pomogę, bo nie wiem,pewnie ktoś inny mądrzejszy ode mnie też odpisze :) Trochę głupio by było gdyby za błąd firmy on musiał płacić odsetki...
2) co do kwoty jaką musiał wpłacić Ci nie pomogę, bo nie wiem,pewnie ktoś inny mądrzejszy ode mnie też odpisze :) Trochę głupio by było gdyby za błąd firmy on musiał płacić odsetki...