brak wysłanego zeznania na liście zeznań w bazie 2024

Rozmowy o programach IPS i Fundacji Nasza Szkoła
abakon

brak wysłanego zeznania na liście zeznań w bazie 2024

Post autor: abakon »

Mam problem, ze znalezieniem zapisanego (i na szczęście wydrukowanego w pdf) zeznania za 2024.
teraz chcę go otworzyć aby zrobić korektę i tego zeznania nie ma liście, tak jakbym go w ogóle nie zrobiła i wysłała.
Już raz taki problem mi się pojawił, gdy chciałam utworzyć zeznanie na podstawie roku 2023 i też nie było zeznania, które na pewno wysyłałam do US i miałam potwierdzenie i na szczęsćie wygenerowany pdf, ale zwaliłam to na karb zmiany komputera, ale teraz to bardzo świerza sprawa i dziwi mnie, że nie mam tego zeznania.
Jak go odzyskać, i co zrobić aby ta sytuacja nie pojawiała się znowu (nie wszystkie zeznania generuję w pdf)
Agnieszka Baś

Pomoc Techniczna IPS

Re: brak wysłanego zeznania na liście zeznań w bazie 2024

Post autor: Pomoc Techniczna IPS »

Jaka to wersja programu? - Pomoc\O programie.

Program ustawiony na bazie SQLite podczas zapisywania danych tworzy plik (kopia) w folderze PITyIPS_arch_20XX (gdzie XX to rok).

Lokalizacja folderu, który zawiera kopie rozliczeń jest taka sama jak bazy danych.
Aby ją sprawdzić wybieramy w menu Rozliczenie\Ustawienia programu zakładka Baza danych, zaznaczamy parametry aktywnej bazy i naciskamy Edytuj.

Można przywrócić rozliczenie z kopii.
Przy zamkniętym programie otwieramy folder PITyIPS_arch_2024 i w polu "Przeszukaj: PITyIPS_arch_2024" wprowadzamy np. nazwisko.
Jak rozliczenie zostanie wyszukane, to otwieramy plik, otworzy się program PITy IPS z oknem "Import", w którym naciskamy "Importuj".
Następnie w celu jego zapisania do bazy danych wybieramy w menu Rozliczenie\Zapisz.

abakon

Post autor: abakon »

wersja to: wersja pliku: 2.2025.7.22

zgrałam sobie kopie wg instrukcji , ale co zrobić, żebym nie musiała wykonywać takich operacji.
Dziękuję za pomoc.
AB

M.K.

Post autor: M.K. »

Zrobiliśmy kilka zabezpieczeń, które są już wersji .22. Myślę, że problem się nie powtórzy.

ODPOWIEDZ