pit 28 a pit 36 wynajem

mamajudo

pit 28 a pit 36 wynajem

Post autor: mamajudo »

Witam!
Złożyłam już pit 28 za prywatny wynajem mieszkania. Teraz wypełniam pit 36 wspólne rozliczenie z mężem, ja mam działalność gospodarczą.
Czy w pit36 w rubrykach dotyczących wynajmu i dzierżawy znów muszę wpisać dochód z wynajmu i zapłaconą zaliczkę, czy pomijam to?
Pogubiłam się nieco, a to mój pierwszy pit36...
Dziękuję za ew. odpowiedzi :)
mamajudo

Bartek

Re: pit 28 a pit 36 wynajem

Post autor: Bartek »

Pomijasz. Tam by trzeba wypełnić gdyby Twój wynajem nie był objęty ryczałtem tylko normalnie skalą :)

aaa

Post autor: aaa »

a to tak można jak ma się ryczałt wpólnie rozliczać z mężem?

Bartek

Post autor: Bartek »

aaa napisał(a) :
> a to tak można jak ma się ryczałt wpólnie rozliczać z mężem?

Jak to był ryczałt tylko od najmu bez DG to tak gdyż warunek wspólnego rozliczenia mówi :

"żaden z małżonków nie prowadził (nie miał zarejestrowanej) działalności gospodarczej opodatkowanej podatkiem liniowym, podatkiem tonażowym lub zryczałtowanym podatkiem dochodowym (nie dotyczy przychodów opodatkowanych podatkiem zryczałtowanym uzyskiwanych bez prowadzenia działalności gospodarczej z tytułu umowy najmu, podnajmu, dzierżawy, poddzierżawy lub innych umów o podobnym charakterze, o których mowa w art.1 pkt 2 ustawy z dnia 20 listopada 1998 r. o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne)"

mamajudo

Post autor: mamajudo »

dziękuję za odpowiedź :)

DG mam na zasadach ogólnych i nie dotyczy ona wynajmu czy dzierżawy, to zupełnie inna dziedzina. Ryczałt jest na męża.

Zablokowany