WITAM.
Jezeli w jednym z miesiecy nie mialem dochodu, a poniosłem koszt oplacajac składke ZUS, to odliczam to w zeznaniu czy nie?
dziekuje .
PIT 28 ODLICZENIA
-
SLAWKA
Re: PIT 28 ODLICZENIA
WLODEK napisał(a) :
> WITAM.
> Jezeli w jednym z miesiecy nie mialem dochodu, a poniosłem koszt oplacajac
> składke ZUS, to odliczam to w zeznaniu czy nie?
> dziekuje .
> WITAM.
> Jezeli w jednym z miesiecy nie mialem dochodu, a poniosłem koszt oplacajac
> składke ZUS, to odliczam to w zeznaniu czy nie?
> dziekuje .
-
kazik111
Jeżeli cały rok prowadziłeś działalność -to opłacony ZUS -odliczasz wpłaty za cały rok,
bo jet to składnik kosztów prowadzenia działalności.Tak przynajmniej robiłem ja.
bo jet to składnik kosztów prowadzenia działalności.Tak przynajmniej robiłem ja.
"Jezeli w jednym z miesiecy nie mialem dochodu, a poniosłem koszt oplacajac składke ZUS, to odliczam to w zeznaniu czy nie?"
Jeżeli w którymś z miesięcy nie było przychodów, albo były za niskie, by odliczyć pełną składkę - to obliczając dochód (i podatek) w miesiącu (miesiącach) następnym - możesz ją doliczyć narastająco do składek.
Np. za luty mogłeś odliczyć z 500 zł tylko 100 (nieodliczone 400), za marzec miałeś duże przychody i składka znowu 500, to za marzec możesz odliczyć 500+ zaległe 400.
Tym samym - podlega ona odliczeniu w całości w zeznaniu rocznym.
Jeżeli w którymś z miesięcy nie było przychodów, albo były za niskie, by odliczyć pełną składkę - to obliczając dochód (i podatek) w miesiącu (miesiącach) następnym - możesz ją doliczyć narastająco do składek.
Np. za luty mogłeś odliczyć z 500 zł tylko 100 (nieodliczone 400), za marzec miałeś duże przychody i składka znowu 500, to za marzec możesz odliczyć 500+ zaległe 400.
Tym samym - podlega ona odliczeniu w całości w zeznaniu rocznym.