Pit28 a zapłacony podatek za grudzień

Ola

Pit28 a zapłacony podatek za grudzień

Post autor: Ola »

Witam.
Znajomy poprosił mnie o pomoc w rozliczeniu Pit28. Uzyskuje on przychód z wynajmu garażu (bez działalności gospodarczej), co miesiąc ta sama kwota. Człowiek zapłacił już podatek za grudzień i nie wiem gdzie mam to ująć żeby w poz. 111 nie wychodziła mu kwota do zapłaty. Proszę o wyjaśnienie co z tym fantem zrobić.
Pozdrawiam,Ola

domino197

Re: Pit28 a zapłacony podatek za grudzień

Post autor: domino197 »

przejdz do wątku PIT 28 tam masz wyjaśnione co sie robi w takim przypadku

Ola

Dziękuję, przeczytałam ten wątek ale nadal nie znalazłam odpowiedzi na mój problem. Nadal wychodzi że człowiek ma zapłacić mimo że wszystko juz uregulowane. Powinien mieć zwrot a nie kwotę do zapłaty.

Gość

Post autor: Gość »

Może dokładniej zobrazuję sytuację. Jest przychód z wynajmu własnego garażu (bez działalności gospodarczej. Od stycznia do grudnia był przychód po 350 zł i był płacony regularnie podatek po 30 zł za każdy miesiąc i za grudzień również.
Teraz co wpisane zostało do pit28:
poz 35 kwota 4200 zł
poz.91 357 zł
poz 109 zaznoczony kwadrat "3"
poz 113-123 po 30 zł
poz 124 330 zł
poz 125 - czy tu również wpisać 30 zł tak jak juz zapłacił?
w poz 110 wychodzi 330 zł
a w poz 111 wychodzi kwpta do zapłaty 27 zł
Skoro się pospieszył i zapłacił za grudzień te 30 zł to ma kilka zł nadpłaty. Zostawiłabym tak jak jest ale czy sie urząd później nie przyczepi że się kwoty wpłat nie zgadzają?

Ola

Przepraszam, nie podpisałam się pod poprzednim postem.
Pozdrawiam,
Ola

domino197

Post autor: domino197 »

Dokładnie pisemko o przeksięgowanie kwoty 3 zł na poczet ryczałtu za styczeń i wpłacić o te 3 zł przy następnej wpłacie.
A ten grudzień nie wpisujesz nigdzie po prostu jest uregulowany zrobić ksero wpłaty i podpiąć sobie pod kopię PIT 28 wrazie kontroli zeby było wiadomo o co chodzi

Ola

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Już wszystko jest jasne.

Zablokowany