Marynarz - poniżej 183 dni na morzu
-
Marynarz - poniżej 183 dni na morzu
Mam do rozliczenie marynarza - kraj Irlandia. W 2024 był poniżej 183 dni na morzu i mam wykazać to w póz. 9 czy poz. 10 w Pit-zg ? Sam wpłacał podatek do polskiego us po każdym miesiącu w których zarobił. Te zaliczki wpisuje w części Q1 - należne zaliczki o których mowa w art.44 ust.1a, 1c i 7 ustawy ?
-
Re: Marynarz - poniżej 183 dni na morzu
Nikt nie pomoże ?
Tak jak piszesz - należne i zapłacone zaliczki do tabelki.
Przychód minus koszty poz.9 ZG
Podatek zagraniczny do poz.10 ZG - jeżeli był takowy.
Należy pamiętać, że jeżeli praca była poza terenem lądowym to przysługuje kwota ulgi abolicyjnej bez ograniczeń - PIT/O
Przychód minus koszty poz.9 ZG
Podatek zagraniczny do poz.10 ZG - jeżeli był takowy.
Należy pamiętać, że jeżeli praca była poza terenem lądowym to przysługuje kwota ulgi abolicyjnej bez ograniczeń - PIT/O
-
A można diety zagraniczne odjąć czy nie odlicza się przy marynarzach ? Ma znaczenie, że poniżej 183 dni był na morzu ?
Wydaje mi się ,że diety można zaliczać w koszty również u marynarzy.
Jeżeli podatnik otrzymywał dochody tylko w Irlandii , to ulga abolicyjna, która dla marynarzy jest nieograniczona - spowoduje, że rozliczenie wychodzi na "0" - diety nie są więc "potrzebne" aby obniżyć podatek do zapłaty.
Jeżeli podatnik otrzymywał dochody tylko w Irlandii , to ulga abolicyjna, która dla marynarzy jest nieograniczona - spowoduje, że rozliczenie wychodzi na "0" - diety nie są więc "potrzebne" aby obniżyć podatek do zapłaty.
-
Dziękuję za pomoc :)
W programie PITy IPS na PIT/O w poz. 52 i 53 masz pomoc kontekstową w postaci "Dodatkowe informacje" - opracowanie to zawiera m.in. część "Dodatkowe informacje" dotycząca właśnie marynarzy (odwołanie do dwóch interpretacji ogólnych). Polecam lekturę :)
-