Dotyczy rozliczenia pit 37
-
Gość
Dotyczy rozliczenia pit 37
W zeszłym roku wypełniałem pit 37 z załącznikiem pit0 wraz z żoną. Żona nie osiągnęła żadnego dochodu ani za rok 2008 ani za 2009 więc chce sie rozliczyć sam mamy 6 dzieci a podatku z ulgi prorodzinnej starcza na 3 więc mam pytanie w tym roku wypełnić chce pit 37 i pit0 sam ze swoimi dochodami i odlicze ulge prorodzinną ale jaką kwote przychodu podać? Za żone mam tylko wypełnić pit37 i wpisać dochody 0 ale jaką kwote przychodu? Chce wysłać przez internet.
Re: Dotyczy rozliczenia pit 37
Gość napisał(a) :
>Za żone mam tylko wypełnić pit37 i wpisać dochody 0 ale jaką kwote przychodu? Chce
> wysłać przez internet.
Jeżeli chcesz się rozliczyć w tym roku sam to wpisujesz kwotę swojego przychodu za 2008r. Żona skoro nie miała dochodów nie musi składać PITa
>Za żone mam tylko wypełnić pit37 i wpisać dochody 0 ale jaką kwote przychodu? Chce
> wysłać przez internet.
Jeżeli chcesz się rozliczyć w tym roku sam to wpisujesz kwotę swojego przychodu za 2008r. Żona skoro nie miała dochodów nie musi składać PITa
Ostatnio zmieniony 26 sty 2010, o 22:18 przez Bartek, łącznie zmieniany 1 raz.
ja przepraszam, że nie w temacie, ale Bartuś powiedz mi białogłowej - po co kopiujesz całość zapytania?
Nie wystarczy odpowiedź?
żeby nie było - nie czepiam się, bez złośliwości.
Chcę wiedzieć
Nie wystarczy odpowiedź?
żeby nie było - nie czepiam się, bez złośliwości.
Chcę wiedzieć
-
Gość
Bartek napisał(a) :
> Gość napisał(a) :
> >Za żone mam tylko wypełnić pit37 i wpisać dochody 0 ale jaką kwote przychodu?
> Chce
> > wysłać przez internet.
>
> Jeżeli chcesz się rozliczyć w tym roku sam to wpisujesz kwotę swojego przychodu za
> 2008r. Żona skoro nie miała dochodów nie musi składać PITa
Pita może nie musi składać ale ja będe potrzebował zaświadczenie z US o dochodach do zasiłku rodzinnego więc mogą sie czepiać dlaczego nie złożyłem za żone
> Gość napisał(a) :
> >Za żone mam tylko wypełnić pit37 i wpisać dochody 0 ale jaką kwote przychodu?
> Chce
> > wysłać przez internet.
>
> Jeżeli chcesz się rozliczyć w tym roku sam to wpisujesz kwotę swojego przychodu za
> 2008r. Żona skoro nie miała dochodów nie musi składać PITa
Pita może nie musi składać ale ja będe potrzebował zaświadczenie z US o dochodach do zasiłku rodzinnego więc mogą sie czepiać dlaczego nie złożyłem za żone
Aha ok. No to Ty wpisujesz swój przychód za 2008 r. czyli to co masz w wierszu "Razem" w kolumnie Przychód w zeznaniu za 2008 r. no a u żony wpisujesz 0
-
Gość
Bartek napisał(a) :
> Aha ok. No to Ty wpisujesz swój przychód za 2008 r. czyli to co masz w
> wierszu "Razem" w kolumnie Przychód w zeznaniu za 2008 r. no a u
> żony wpisujesz 0
To czyli za żona musi złożyć pit-37 za rok 2009 i wpisać 0 albo wysłać pusty pit?
> Aha ok. No to Ty wpisujesz swój przychód za 2008 r. czyli to co masz w
> wierszu "Razem" w kolumnie Przychód w zeznaniu za 2008 r. no a u
> żony wpisujesz 0
To czyli za żona musi złożyć pit-37 za rok 2009 i wpisać 0 albo wysłać pusty pit?
Ty wysyłasz PIT-37 z danymi o Twoich dochodach,PIT-O itd i przy wysyłce podajesz kwotę swojego przychodu z zeznania za 2008 rok.
Żona wysyła "pustego" PIT-37 podając przy wysyłce przychód 0.
Już prościej chyba nie potrafię wytłumaczyć:)
Żona wysyła "pustego" PIT-37 podając przy wysyłce przychód 0.
Już prościej chyba nie potrafię wytłumaczyć:)
-
Gość
Bartek napisał(a) :
> Ty wysyłasz PIT-37 z danymi o Twoich dochodach,PIT-O itd i przy wysyłce
> podajesz kwotę swojego przychodu z zeznania za 2008 rok.
>
> Żona wysyła "pustego" PIT-37 podając przy wysyłce przychód 0.
>
> Już prościej chyba nie potrafię wytłumaczyć:)
Teraz rozumiem jesteś bardzo dobrym doradcą podatkowym pewnie też dlatego pracujesz w Urzędzie Skarbowym i masz dobre stanowisko.
> Ty wysyłasz PIT-37 z danymi o Twoich dochodach,PIT-O itd i przy wysyłce
> podajesz kwotę swojego przychodu z zeznania za 2008 rok.
>
> Żona wysyła "pustego" PIT-37 podając przy wysyłce przychód 0.
>
> Już prościej chyba nie potrafię wytłumaczyć:)
Teraz rozumiem jesteś bardzo dobrym doradcą podatkowym pewnie też dlatego pracujesz w Urzędzie Skarbowym i masz dobre stanowisko.
"..pracujesz w Urzędzie Skarbowym.."
Albo w Ministerstwie Finansów
;-)
Albo w Ministerstwie Finansów
;-)
-
Służę pomocą
Rozliczasz się na Picie-37 wspólnie z małżonekiem(czyli żoną. Swoj docody wpisujesz a przy małżonku wpisujesz 0,00 , bo nie osiągnęła dochodu. Wpełniasz dodatkowo Pit-0(w celu ulgi prorodzinnej). I w ten sposób i żona jest rozliczona i ty;)