Brak polskich liter przeszkadza w wyslaniu PIT-a do urzędu?

systems

Brak polskich liter przeszkadza w wyslaniu PIT-a do urzędu?

Post autor: systems »

Witam Serdecznie,

Mam ten programik zainstalowany na angielskiej wersji Windowsa XP
w którym nota-bene mam poustawiane WSZYSTKIE polskie ustawienia regionalne w Control Panelu
(łącznie z polskim językiem, układem klawiatury, lokalizacja itd.) a w samym programiku również wybrałem wszystkie możliwe polskie ustawiena fontów (jak również brak automatycznego uzupełniania pól)- a mimo to przy wpisywaniu polskich znaków do jakiegokolwiek pola w PIT-cie (mogę je uzyskać z prawym ALT-em na klawiaturze) w momencie jak tylko nacisnę tabulację żeby przeskoczyć do następnego pola - wszystkie polskie znaki w poprzednim polu znikają i zostają zamienione na ich zbliżone angielskie odpowiedniki - czyli "ą" zamienia się na "a", "ł" na "l" itd.

Do tej pory mi to nie przeszkadzało ponieważ drukowałem takiego PIT-a i po ręcznych poprawkach długopisem zanosiłem sam do Urzędu Skarbowego ale teraz kiedy spróbowałem wysłać tego PIT-a
elektronicznie - cały czas pojawia mi sie błąd niepoprawnej identyfikacji.
Czy może to być związane z brakiem polskich liter? W moim imieniu występują polskie litery.
Z góry bardzo dziękuje za pomoc w rozwiązaniu tego problemu.

Pozdrawiam Serdecznie
Paweł :)

M.K.

Re: Brak polskich liter przeszkadza w wyslaniu PIT-a do urzędu?

Post autor: M.K. »

W "Panelu Sterowania" w "Ustawieniach regionalnych" proszę zmienić "Język dla programów nieobsługujących kodu Unicode" na Polski.

systems

Re: Brak polskich liter przeszkadza w wyslaniu PIT-a do urzędu?

Post autor: systems »

Tak - rewelacja!!! - pomogło jak ręką odjął :)

Po ustawieniu "Polish" w zaawansowanych opcjach "Language for non-Unicode programs"
i restarcie komputera cały programik zaczął od razu wyglądać znacznie lepiej - wszystkie
opcje w menu miały już polskie znaki i oczywiście w PIT-ach zostały zapamiętane poprawne
wartości.
Rownież przy próbie połączenia z serwerem e-deklaracje nie było już pytania o ręczne
wybranie Urzędu Skarbowego (poprzednio program miał problem z wybraniem mojego miasta
w którym tez były polskie znaki - także musiałem wybierać je ręcznie z listy) no i oczywiście
cała transakcja przebiegła pomyślnie za pierwszysm razem :)

Bardzo dziękuje Panie Marcinie za pomoc i tak błyskawiczną reakcję :)
Pozdrawiam Serdecznie
Paweł

Zablokowany