Błąd połączenia z bazą MSSQL
Re: Błąd połączenia z bazą MSSQL
Dzisiaj po południu udostępniliśmy aktualizację PITy IPS v.2.2025.3.1. Zabezpieczyłem kilka miejsc. Mam nadzieję że problemy ustapią.
-
zrobiłem aktualizację do wersji
nazwa: PITyIPS
plik: C:\Program Files (x86)\IPSPI\BIUROIPS\PITyIPS\PITyIPS.exe
wersja: 2.2025
wersja pliku: 2.2025.3.2
data pliku: 24.01.2025
po uruchomieniu programu mam zapytanie o reindeksacje podczas której wywala błąd
26.01.2025 19:02:48: Polecenie SQL nie powiodło się, ponieważ określony obiekt nie istnieje. [FireDAC][Phys][ODBC][Microsoft][SQL Server Native Client 11.0][SQL Server]Nieprawidłowa nazwa obiektu „IPS_PITY.db_owner.PITYDOCS”.
Jak wejdę bez opcji reindeksacji nie mam dostępu do dokumentów z poprzednich lat
po wybraniu opcji napraw w ustawieniach wywala taki bład.
26.01.2025 19:08:20: Błąd połączenia lub bazy danych. [FireDAC][Phys][ODBC][Microsoft][SQL Server Native Client 11.0][SQL Server]Błędna składnia w pobliżu obiektu „,”.
nazwa: PITyIPS
plik: C:\Program Files (x86)\IPSPI\BIUROIPS\PITyIPS\PITyIPS.exe
wersja: 2.2025
wersja pliku: 2.2025.3.2
data pliku: 24.01.2025
po uruchomieniu programu mam zapytanie o reindeksacje podczas której wywala błąd
26.01.2025 19:02:48: Polecenie SQL nie powiodło się, ponieważ określony obiekt nie istnieje. [FireDAC][Phys][ODBC][Microsoft][SQL Server Native Client 11.0][SQL Server]Nieprawidłowa nazwa obiektu „IPS_PITY.db_owner.PITYDOCS”.
Jak wejdę bez opcji reindeksacji nie mam dostępu do dokumentów z poprzednich lat
po wybraniu opcji napraw w ustawieniach wywala taki bład.
26.01.2025 19:08:20: Błąd połączenia lub bazy danych. [FireDAC][Phys][ODBC][Microsoft][SQL Server Native Client 11.0][SQL Server]Błędna składnia w pobliżu obiektu „,”.
Czy nie dołączonego do komunikatu polecenia SQL?
-
dzień dobry,
założyłem nowe konto gdyż do starego zapomniałem hasła.
niestety nie na SQL. Co do programu do ciągle mamy problemy z prawidłowym działaniem, po wejściu do programu jest komunikat o potrzebie reindeksacji. OK i chwilkę leci i efekt poniżej.
11.02.2025 22:32:40: Polecenie SQL nie powiodło się, ponieważ określony obiekt nie istnieje. [FireDAC][Phys][ODBC][Microsoft][SQL Server Native Client 11.0][SQL Server]Nieprawidłowa nazwa obiektu „IPS_PITY.db_owner.PITYDOCS”.
dodatkowo nie możemy robić żadnych nowych pitów tzn możemy do czasu próby zapisania. Screen błędów jako załączniki.
założyłem nowe konto gdyż do starego zapomniałem hasła.
niestety nie na SQL. Co do programu do ciągle mamy problemy z prawidłowym działaniem, po wejściu do programu jest komunikat o potrzebie reindeksacji. OK i chwilkę leci i efekt poniżej.
11.02.2025 22:32:40: Polecenie SQL nie powiodło się, ponieważ określony obiekt nie istnieje. [FireDAC][Phys][ODBC][Microsoft][SQL Server Native Client 11.0][SQL Server]Nieprawidłowa nazwa obiektu „IPS_PITY.db_owner.PITYDOCS”.
dodatkowo nie możemy robić żadnych nowych pitów tzn możemy do czasu próby zapisania. Screen błędów jako załączniki.
Czy to najnowsza wersja PITy IPS 2.2025.4.3 ?
-
Nie wiem jeszcze dlaczego w bazie pojawiły tabele db_owner. W żadnej kwerendzie nie wyszczególniam właściciela. To może sprawka "jakiś" specjalnych ustawień SQL Serwera. Trzeba będzie poszukać.
-
dzień dobry,
sprawa wyjaśniona, defaultowym schematem był BDO_ONWER a nie BDO poprawione i poszło. Dziękuję za pomoc.
EDIT.
ja jednym stanowisku mam taki bład (wersja programu najnowsza)
sprawa wyjaśniona, defaultowym schematem był BDO_ONWER a nie BDO poprawione i poszło. Dziękuję za pomoc.
EDIT.
ja jednym stanowisku mam taki bład (wersja programu najnowsza)
Dziękuję.
Proszę zainstalować pełną wersję na tym stanowisku a nie aktualizacje.
Plik aktualizacji pityipsupdate2025 jest tylko dla zainstalowanej pełnej edycji 2025.
Proszę zainstalować pełną wersję na tym stanowisku a nie aktualizacje.
Plik aktualizacji pityipsupdate2025 jest tylko dla zainstalowanej pełnej edycji 2025.