Witam
Czy jezeli mam zwrot w PIT37, a musze zaplacic podatek w PIT38, to
a) te rozliczenia sa niezalezne i w pierwszym kroku musze zaplacic podatek z PIT38 a pozniej czekac na zwrot z PIT37?
b) te pozycje sie nettuja i nic nie musze robic a US zwroci mi roznice (bo taka u mnie jest relacja 37 do 38)?
c) jezeli rozliczenia sa niezalezne to ile jest dni do zaplacenie podatku po zlozeniu PIT? czy tez teraz moge zlozyc PIT a podatek zaplacic do konca kwietnia?
Pozdrawiam
Damian
zwrot w PIT37, podatek w PIT38
Re: zwrot w PIT37, podatek w PIT38
rozliczenia są niezależne od siebie, termin wpłaty podatku w obu przypadkach to 30 kwietnia, możesz złożyć wniosek o zaliczenie nadpłaty na rzecz drugiego podatku i wpłacić tylko różnicę
dziekuje za info, chcialbym jeszcze sie dopytac, czy jezeli planowalem zlozyc PIT elektronicznie, to ten wniosek "o zaliczenie nadpłaty na rzecz drugiego podatku" moge zlozyc rowniez elektronicznie czy tez po zlozeniu PITow elektronicznie musze udac sie osobiscie do US aby takowy wniosek zlozyc?
D.
D.
to będzie zwykłe pismo, więc elektronicznie go nie wyślesz, możesz przesłać pocztą listem poleconym
Jest jeszcze jeden sposób, o którym wspominała rok temu Gard:
można użyć pola na korespondencję do US (na pit-38 jest to poz. 61, na pit-37 poz. 127).
np. należny podatek w wysokości xxx zł proszę potrącić z nadpłaty wynikającej z PIT-37", a na PIT-37 "proszę o potrącenie z nadpłaty podatku w wysokości xxx zł wynikającego z PIT-38
można użyć pola na korespondencję do US (na pit-38 jest to poz. 61, na pit-37 poz. 127).
np. należny podatek w wysokości xxx zł proszę potrącić z nadpłaty wynikającej z PIT-37", a na PIT-37 "proszę o potrącenie z nadpłaty podatku w wysokości xxx zł wynikającego z PIT-38