ulga na dziecko
ulga na dziecko
witam mam pytanie jaki załącznik trzeba wypełnić do odliczenia ulgi na dziecko , zona pracuje na umowie zlecenie czy mogę z nią rozliczyć się na picie 37.
Re: ulga na dziecko
PIT-0 pozycje 34-36
Oczywiście też dane dziecka na ostatniej stronie
Co do wspólnego rozliczenia to zależy od tego jakie TY miałeś źródło przychodu, czy byliście małżeństwem cały 2009 rok....
Co do wspólnego rozliczenia to zależy od tego jakie TY miałeś źródło przychodu, czy byliście małżeństwem cały 2009 rok....
-
Gość
tak jesteśmy małżeństwem cały rok podatkowy ja rozliczam się na picie 37
To możecie się razem rozliczyć :)
dodałabym do tego warunek wspólności majątkowej.
Jeśli macie rozdzielność - nie możecie skorzystać ze wspólnego rozliczenia.
No i zeznanie z wnioskiem należy złożyć terminowo.
(wniosek, top zaznaczony kwadracik na pierwszej stronie)
Jeśli macie rozdzielność - nie możecie skorzystać ze wspólnego rozliczenia.
No i zeznanie z wnioskiem należy złożyć terminowo.
(wniosek, top zaznaczony kwadracik na pierwszej stronie)
Wpisując w PIT 0 dzieci , czy należy zaznaczyć i podatnika i małżonka , oczywiście jeśli się wspólnie rozliczamy, czy wystarczy tylko podatnik ( czyli ja )
jar-ku napisał(a) :
> Wpisując w PIT 0 dzieci , czy należy zaznaczyć i podatnika i małżonka ,
> oczywiście jeśli się wspólnie rozliczamy, czy wystarczy tylko podatnik (
> czyli ja )
Jeżeli obydwoje wychowywaliście dziecko to każde z was zaznacza u siebie "cały rok" :) A wyżej tam gdzie jest ulga na dzieci klikasz na pole 35 lub 36 i dajesz kwadrat numer 1 wtedy program wstawi każdemu w przypadku jednego dziecka 556,02 w przypadku kilku krotność tej kwoty (oczywiście jeśli podatku jest mniej to tyle ile podatku)
> Wpisując w PIT 0 dzieci , czy należy zaznaczyć i podatnika i małżonka ,
> oczywiście jeśli się wspólnie rozliczamy, czy wystarczy tylko podatnik (
> czyli ja )
Jeżeli obydwoje wychowywaliście dziecko to każde z was zaznacza u siebie "cały rok" :) A wyżej tam gdzie jest ulga na dzieci klikasz na pole 35 lub 36 i dajesz kwadrat numer 1 wtedy program wstawi każdemu w przypadku jednego dziecka 556,02 w przypadku kilku krotność tej kwoty (oczywiście jeśli podatku jest mniej to tyle ile podatku)