Umorzona pożyczka mieszkaniowa z ZFŚS

arkady

Umorzona pożyczka mieszkaniowa z ZFŚS

Post autor: arkady »

Witam,
pod koniec zatrudnienia w poprzednim zakładzie pracy miałem pożyczkę mieszkaniową z ZFŚS. Ponieważ zakład był likwidowany pożyczka została umorzona pod sam koniec umowy o pracę. W związku z faktem, iż było już po wypłatach nie dokonano potrącenia zaliczki na podatek od kwoty umorzonej pożyczki. Otrzymałem więc PIT 8C ze wspomnianą kwotą (art. 20 ust. 1 ust.PIT) - podatek, jak pisałem nie został potrącony.
W której pozycji rozliczenia rocznego należy wykazać tę kwotę? Czy to będzie przychód ze stosunku pracy, czy inne przychody?

koleżanka

Re: Umorzona pożyczka mieszkaniowa z ZFŚS

Post autor: koleżanka »

moim zdaniem można to wpisać razem z wynagrodzeniami

a poza tym uważam, że twój pracodawca niepotrzebnie wystawił PIT-8C, bo z powodzeniem mógł ten przychód wykazać w PIT-11

arkady

Czyli do pozycji przychody ze stosunku pracy, mimo nieodprowadzenia zaliczki na podatek?
Nie wiem dlaczego PIT 8C zamiast ująć w PIT 11, ale to chyba nie powinno mnie martwić?

Czech

Post autor: Czech »

kwestia czy prawidłowo wykazano umorzona pożyczkę - to odrębny temat
Jeżeli pracodawca wystawił PIT 8c - art 20 - inne żródła to ja bym rozliczył to w "Innych żródłach" - no i raczej PIT 36

arkady

Dzięki.
PIT 36 i tak muszę wybrać, bo w dwóch zakładach skorzystałem z ZFŚS i w każdym od kwoty 380 zł nie odprowadzono zaliczki na podatek, więc muszę jedną kwotę 380 zł wykazać jako przychód.

Zablokowany