Zgon żony a rozliczenie dziecka
-
Piotr__B
Zgon żony a rozliczenie dziecka
Witam Wszystkich. W lipcu 2009 zmarła moja żona, czy mogę rozliczyć się jako osoba samotnie wychowująca dziecko (10 lat).
Dzięki
Piotr
Dzięki
Piotr
Re: Zgon żony a rozliczenie dziecka
Tak, wystarczy jeden dzień w roku spełniać warunki "samotnego rodzica, by móc się tak rozliczyć, a te warunki to :
1. Osobą samotnie wychowującą dzieci, zgodnie z ustawą, jest jeden z rodziców albo opiekun prawny. Pod warunkiem, że osoba ta jest:
panną,
kawalerem,
wdową,
wdowcem,
rozwódką,
rozwodnikiem albo
osobą, w stosunku do której sąd orzekł separację w rozumieniu odrębnych przepisów.
Za osobę samotnie wychowującą dzieci uważa się również osobę pozostającą w związku małżeńskim, jeżeli jej małżonek został pozbawiony praw rodzicielskich lub odbywa karę pozbawienia wolności.
Z wnioskiem o obliczenie podatku w sposób przewidziany dla osoby samotnie wychowującej dzieci może wystąpić osoba, która w roku podatkowym łącznie spełniała następujące warunki:
2. samotnie wychowywała dzieci:
- małoletnie,
- bez względu na ich wiek, które zgodnie z odrębnymi przepisami otrzymywały zasiłek (dodatek) pielęgnacyjny lub rentę socjalną.
- do ukończenia 25 lat, uczące się w szkołach, o których mowa w przepisach o systemie oświaty, przepisach o szkolnictwie wyższym obwiązujących w Polsce lub w innym państwie, jeżeli w roku podatkowym nie uzyskały dochodów podlegających opodatkowaniu na zasadach określonych w art. 27 lub art. 30b ustawy w łącznej wysokości przekraczającej kwotę stanowiącą iloraz kwoty zmniejszającej podatek oraz stawki podatku, określonych w pierwszym przedziale skali podatkowej, o której mowa w art. 27 ust. 1, z wyjątkiem renty rodzinnej.
3. w stosunku do tej osoby, ani do jej dziecka w całym roku podatkowym nie miały zastosowania, w związku z prowadzoną działalnością gospodarczą, przepisy o podatku liniowym, podatku tonażowym lub zryczałtowanym podatku dochodowym,
4.wniosek o opodatkowanie dochodów w sposób przewidziany dla osób samotnie wychowujących dzieci został przez tę osobę złożony nie później niż w terminie określonym dla złożenia zeznania za rok podatkowy.
1) spełniasz - wdowiec
2) spełniasz - małoletnie
3) nie wiem, ale pewnie tak skoro pytasz
4) jeżeli pita złożysz przed 30.04.2010 to spełniasz :)
1. Osobą samotnie wychowującą dzieci, zgodnie z ustawą, jest jeden z rodziców albo opiekun prawny. Pod warunkiem, że osoba ta jest:
panną,
kawalerem,
wdową,
wdowcem,
rozwódką,
rozwodnikiem albo
osobą, w stosunku do której sąd orzekł separację w rozumieniu odrębnych przepisów.
Za osobę samotnie wychowującą dzieci uważa się również osobę pozostającą w związku małżeńskim, jeżeli jej małżonek został pozbawiony praw rodzicielskich lub odbywa karę pozbawienia wolności.
Z wnioskiem o obliczenie podatku w sposób przewidziany dla osoby samotnie wychowującej dzieci może wystąpić osoba, która w roku podatkowym łącznie spełniała następujące warunki:
2. samotnie wychowywała dzieci:
- małoletnie,
- bez względu na ich wiek, które zgodnie z odrębnymi przepisami otrzymywały zasiłek (dodatek) pielęgnacyjny lub rentę socjalną.
- do ukończenia 25 lat, uczące się w szkołach, o których mowa w przepisach o systemie oświaty, przepisach o szkolnictwie wyższym obwiązujących w Polsce lub w innym państwie, jeżeli w roku podatkowym nie uzyskały dochodów podlegających opodatkowaniu na zasadach określonych w art. 27 lub art. 30b ustawy w łącznej wysokości przekraczającej kwotę stanowiącą iloraz kwoty zmniejszającej podatek oraz stawki podatku, określonych w pierwszym przedziale skali podatkowej, o której mowa w art. 27 ust. 1, z wyjątkiem renty rodzinnej.
3. w stosunku do tej osoby, ani do jej dziecka w całym roku podatkowym nie miały zastosowania, w związku z prowadzoną działalnością gospodarczą, przepisy o podatku liniowym, podatku tonażowym lub zryczałtowanym podatku dochodowym,
4.wniosek o opodatkowanie dochodów w sposób przewidziany dla osób samotnie wychowujących dzieci został przez tę osobę złożony nie później niż w terminie określonym dla złożenia zeznania za rok podatkowy.
1) spełniasz - wdowiec
2) spełniasz - małoletnie
3) nie wiem, ale pewnie tak skoro pytasz
4) jeżeli pita złożysz przed 30.04.2010 to spełniasz :)
-
Piotr__B
Wielkie dzięki za odpowiedź. Nie byłem pewny, czy nie ma takiego samego warunku jak przy zawieraniu małżeństwa (cały rok podatkowy). Jeszcze dwa pytania:
- na jakim druku mam złożyć wniosek o opodatkowanie dochodów w sposób przewidziany dla osób samotnie wychowujących dzieci?
- czy mogę rozliczyć podatek żony? Dostawała rente więc rozliczy ją ZUS, lecz miała duże (udokumentowane) wydatki na leki.
Pozdrawiam
Piotr
- na jakim druku mam złożyć wniosek o opodatkowanie dochodów w sposób przewidziany dla osób samotnie wychowujących dzieci?
- czy mogę rozliczyć podatek żony? Dostawała rente więc rozliczy ją ZUS, lecz miała duże (udokumentowane) wydatki na leki.
Pozdrawiam
Piotr
1) Zaznaczasz po prostu odpowiedni kwadrat na początku druku PIT-37 w części forma opodatkowania,a w praktyce po prostu tworząc nowe zeznanie w programie wybierasz odpowiednią zakładkę wtedy program sam zaznaczy odpowiedni kwadrat. (Patrz zrzut forma poniżej)
2) Możesz się rozliczyć wraz ze zmarłą żoną,ale podejrzewam,że wariant samotny rodzic będzie korzystniejszy niż dorzucanie dochodów żony (Patrz zrzut forma2 poniżej ):)
2) Możesz się rozliczyć wraz ze zmarłą żoną,ale podejrzewam,że wariant samotny rodzic będzie korzystniejszy niż dorzucanie dochodów żony (Patrz zrzut forma2 poniżej ):)
-
Piotr__B
Panie Bartku dziękuje. Już ostatnie pytanie: Czy ja mogę indywidualnie rozliczyć żonę. Normalnie zrobi do ZUS, lecz wtedy nie odliczę wydatków na leki? Reasumując, czy mogę wysłać w imieniu zmarłej żony zeznanie PIT 37, czy ma być podpisane ,czy nie (mam wyrok sądowy o przejęciu spadku)
Jeżeli nie chcesz rozliczyć się wraz ze zmarłą żoną to nie musisz, a chyba wręcz nie możesz za nią składać PITa
Moim zdaniem trzeba tu zrobić symulację dwóch sposobów rozliczenia się : jako samotny rodzic i wspólne ze zmarłą żoną z odliczeniem tych wydatków na leki. Oczywiście w obu wariantach również z ulga na dziecko.
-
mirek01
Ja z podobnym zagadnieniem;Byliśmy małżeństwem 35 lat w zeszłym roku w październiku zmarła mi żona,czy mogę sie rozliczyć wspólnie wg art.6a ust.1 ustawy?
Tak, nie widzę przeszkód pod warunkiem,że żaden z małżonków nie prowadził (nie miał zarejestrowanej) działalności gospodarczej opodatkowanej podatkiem liniowym, podatkiem tonażowym lub zryczałtowanym podatkiem dochodowym (nie dotyczy przychodów opodatkowanych podatkiem zryczałtowanym uzyskiwanych bez prowadzenia działalności gospodarczej z tytułu umowy najmu, podnajmu, dzierżawy, poddzierżawy lub innych umów o podobnym charakterze)