Błąd w PIT-28 pola: 113 i 114.
Błąd w PIT-28 pola: 113 i 114.
Już w ubiegłym roku był ten błąd w PIT-28 pola: 113 i 114 i do dziś niestety nie jest poprawiony. W polach tych program zaokrągla kwoty do pełnych złotych, co jest niewłaściwe. Nie można w żaden sposób ominąć tego problemu.
Re: Błąd w PIT-28 pola: 113 i 114.
Jeżeli wprowadzisz kwotę ręcznie, wciśniesz prawy klawisz myszki i wybierzesz "zablokuj obliczanie pola" to zostanie w tym polu wartość taka jak wprowadzisz. Tylko oczywiście jak wyżej coś poprawisz to wartość nie ulegnie zmianie.
To nie jest błąd w programie!
Raczej błędem jest to, że np. w PIT-36 pozwalam na wpisanie kwot zaliczek z groszami.
Taka kwota z groszami nie przejdzie w wysyłce do e-Deklaracji. Całę zeznanie zostanie odrzucone!
Raczej błędem jest to, że np. w PIT-36 pozwalam na wpisanie kwot zaliczek z groszami.
Taka kwota z groszami nie przejdzie w wysyłce do e-Deklaracji. Całę zeznanie zostanie odrzucone!
Bartek właśnie o tym piszę, że funkcja zaklokuj obliczanie pola nie działa - zawsze zaokrągla do pełnych złotych. Z poziomu użytkownika nic nie daje się zrobić.
Bartek napisał(a) :
> Jeżeli wprowadzisz kwotę ręcznie, wciśniesz prawy klawisz myszki i
> wybierzesz "zablokuj obliczanie pola" to zostanie w tym polu
> wartość taka jak wprowadzisz. Tylko oczywiście jak wyżej coś poprawisz to
> wartość nie ulegnie zmianie.
Dzięki za podpowiedź, ale opcja zablokuj obliczanie pola nie blokuje w polach 113 i 114. Program na siłę wpisuje wartość zaokrągloną do pełnych złotych.
> Jeżeli wprowadzisz kwotę ręcznie, wciśniesz prawy klawisz myszki i
> wybierzesz "zablokuj obliczanie pola" to zostanie w tym polu
> wartość taka jak wprowadzisz. Tylko oczywiście jak wyżej coś poprawisz to
> wartość nie ulegnie zmianie.
Dzięki za podpowiedź, ale opcja zablokuj obliczanie pola nie blokuje w polach 113 i 114. Program na siłę wpisuje wartość zaokrągloną do pełnych złotych.
A ja czegoś nie rozumiem, skąd mają się w polach 113 i 114 znaleźć dziesiętne złotówki skoro wpisujesz tam sumę wpłaconych zaliczek.
Zaliczki wpłacasz zaokrąglając do pełnych złotych, po ich zsumowaniu wychodzi kwota bez dziesiętnych części, natomiast pole 114 zawiera kwotę do zapłaty jaka została po uwzględnieniu wpłaconych zaliczek i reszty czynników wpływających na wysokość podatku za cały rok, którą płaci się zaokrąglając do pełnych złotych.
Może ktoś wie lepiej i wyprowadzi mnie z błędu ?
Zaliczki wpłacasz zaokrąglając do pełnych złotych, po ich zsumowaniu wychodzi kwota bez dziesiętnych części, natomiast pole 114 zawiera kwotę do zapłaty jaka została po uwzględnieniu wpłaconych zaliczek i reszty czynników wpływających na wysokość podatku za cały rok, którą płaci się zaokrąglając do pełnych złotych.
Może ktoś wie lepiej i wyprowadzi mnie z błędu ?
Dzięki za uwagę, ale to sprawy nie załatwia.
Właśnie, że zaliczki nie wpłacasz po zaokrągleniu chyba, że tak Ci wyszło (oczywiście możesz, ale ja tak nie robiłem i Pani w US kazała mi poprawiać poz 113 i 114 do dokładności groszowych). PIT-28 poz. 116-126 mają zostać zaokrąglone do pełnych złotych, z czego wynika że wpłaty mogą być z groszami. Natomiast w poz. 113 i 114 oraz 115 nie jest napisane "po zaokrągleniu do pełnych złotych" więc powinna tam być kwota z groszami. Poza tym nie chcę polemizować z tym co powinno być a co nie lecz zwracam uwagę, że nie działa tam opcja "zablokuj obliczanie pola" i co zrobić żeby zadziałała?
Właśnie, że zaliczki nie wpłacasz po zaokrągleniu chyba, że tak Ci wyszło (oczywiście możesz, ale ja tak nie robiłem i Pani w US kazała mi poprawiać poz 113 i 114 do dokładności groszowych). PIT-28 poz. 116-126 mają zostać zaokrąglone do pełnych złotych, z czego wynika że wpłaty mogą być z groszami. Natomiast w poz. 113 i 114 oraz 115 nie jest napisane "po zaokrągleniu do pełnych złotych" więc powinna tam być kwota z groszami. Poza tym nie chcę polemizować z tym co powinno być a co nie lecz zwracam uwagę, że nie działa tam opcja "zablokuj obliczanie pola" i co zrobić żeby zadziałała?
Sorry, funkcja "zablokuj obliczanie pola" działa, lecz zaokrągla do pełnych złotych - a to nie jest za dobrze.
Sprawdź w swoim US czy nie zrobiłeś błędu wpłacając zaliczki z groszami, zaliczki zaokrągla się z końcówkami 49 gr w dół, od 50 gr w górę.
I z tego co mi wiadomo nie jest to widzimisię US tylko mówi o tym ustawa, dlatego program PIT-y zaokrągla zgodnie z tą zasadą.
I z tego co mi wiadomo nie jest to widzimisię US tylko mówi o tym ustawa, dlatego program PIT-y zaokrągla zgodnie z tą zasadą.
OK. Dzięki, zawsze mogę wypełnić PIT-a ręcznie. Niech się kobietki w US zastanawiają jak ma być.