Ulga na dzieci - ubiegłe lata

mariusz_b

Ulga na dzieci - ubiegłe lata

Post autor: mariusz_b »

Witam!

Niestety dopiero w tym roku dowiedzieliśmy się o istnieniu takiej ulgi na dzieci, no i mamy wypełnionego pita za 2009, z ulgą na jedno dziecko.

Jednak za lata 2008 i 2007 nic nie było odpisywane. Czy jest możliwość odpisania ulgi za ubiegłe lata? Dowiedziałem się od "dalszego znajomego pracującego w US", że to jest możliwe, tylko trzeba jakiś list napisać do US, ale żadnych konkretów nie znam.

Z drugiej strony w artykułach o tej uldze jest napisane, że ulga się nie kumuluje za ubiegłe lata.

Proszę o pomoc.

Bartek

Re: Ulga na dzieci - ubiegłe lata

Post autor: Bartek »

Pisałem jak to zrobić tutaj : http://pit.dobry.pl/forum/viewtopic.php ... 11&start=0&

Pisząc,że się nie kumuluje autorzy mieli na myśli pewnie to,że nie można sobie np w zeznaniu za 2009 rok odliczyć "hurtem" ulgi za lata 2007-2009 :)

Gość

Post autor: Gość »

Bardzo dziękuję za odpowiedź!

Jeszcze mam takie pytanie. W 2007 zarobiłem netto 2891 zł i jako, że nie przekroczyłem tego progu 3015 zł, to dostałem całkowity zwrot podatku (522 zł).

Czy jeśli teraz rodzice będą się ubiegali o ulgę za 2007 to rozumiem, że mam na to patrzeć tak, że dochodu miałem właśnie 2891 zł, a nie ta kwota + zwrócony podatek?

Proszę tylko o odpowiedź tak/nie :).

Bartek

Post autor: Bartek »

Dochód brany pod uwagę to zarobek brutto (przychód) minus koszty uzyskania przychodu. Spójrz po prostu na kwotę w kolumnie dochód na swoim picie za 2007 rok :)

W przypadku zeznania za 2007 pole z łącznym dochodem na PIT-37 miało numer 60

Gość

Post autor: Gość »

Jeszcze raz wielkie dzięki, wszystko się zgadza, a kwota jest nawet mniejsza :).

Pozdrawiam!

Zablokowany