Ulga internetowa - różne adresy zamieszkania i zameldowania

pat

Ulga internetowa - różne adresy zamieszkania i zameldowania

Post autor: pat »

Witam,

W miejscu, gdzie obecnie mieszkam, korzystam z Internetu. Ale jestem zameldowany gdzie indziej (i ten adres zameldowania jest jedynym zgłoszonym w US). Czy mimo tego mogę skorzystać z ulgi internetowej?
Zaznaczę, że na fakturze widniej adres zameldowania znany US, a nie ten, gdzie faktycznie podpięta jest sieć internetowa.

Dziękuję za pomoc.

koleżanka

Re: Ulga internetowa - różne adresy zamieszkania i zameldowania

Post autor: koleżanka »

w twojej sytuacji wcale bym się nie chwaliła, że mam inny adres zamieszkania
rozliczyłabym się zgodnie z adresem zameldowania, bo przecież w tamtym roku mogłeś tam mieszkać

mariuszd

Post autor: mariuszd »

W przpisie jest mowa o miejscu zamieszkania a nie zameldowania. Zgodnie z kodeksem cywilnym miejscem zamieszkania jest miejsce w którym się faktycznie przebywa z zamiarem zamieszkiwania. Nie ma znaczenia na jakie dane jest wystawiona faktura, ważne jest miejsce świadczenia usługi. Jeśli internet jest dostarczany do miejsca faktycznego zamieszkiwania można odliczyć wydatki ponoszone od dochodu.
Jeżeli z treści faktury nie wynika miejsce dostarczania usług stacjonarnych US coraz częściej prosi o zaświadczenia od dostawców lub w ramach czynności sprawdzających wzywa do przedłożenia umowy z operatorem dostawcą z której wynika miejsce dostarczania usługi.
Sam tak miałem w kilku przypadkach.

Swoją drogą w US jest obowiązek zgłoszenia adresu zamieszkiwania i właściwość miejscową (przynależnośc do właściwego US) ustala się na podstawie adresu zamieszkiwania a nie zameldowania!

Na Twoim miejscu złożyłbym NIP-a aktualizującego ze zmianą miejsca zamieszkania do nowego US i do tego nowego US złożyłbym zeznanie.
W przypadku kontroli (lub czynności sprawdzających jeśli okaże się, że usługa była świadczona w innym miejscu niż adres zamieszkania wskazany w PIT i NIP (inny adres niż adres zameldowania) możesz srarcić ulgę (i oddać zwrot lub dopłacić wraz z odsetkami) ewentualnie możesz narazić nie ukaranie mandatem za niezłożenie aktualizacji NIP (wykroczenie z kks)

Czech

Post autor: Czech »

popieram Mariusz, a "koleżanka" nie powinna namawiać do popełnienia oszustwa - mamy tutaj pomagać czy mataczyć ?

Zablokowany