Problem z wydrukiem PIT-36L
-
ares
Problem z wydrukiem PIT-36L
Przy wydruku PIT36L na oryginale korekta Samin program źle drukuje w rubrykach np urząd skarbowy drukuje w poz.4 razem z rokiem, data urodzenia rozciągnięta jest na szerokość całej strony. Jest to błąd w programie, gdyż i na podglądzie wydruku widać złe rozmieszczenie, a wydruk bez korekty drukarskiej jest prawidłowy, tylko nie 'celuje' w rubryki. Dodam, że drukuję 'starym' modułem wydruku bez możliwości własnej korekty, ponieważ jest wygodniejszy przy wydruku 6-cio stronicowego PIT36 (możliwość dowolnego ustawienia wydruku stron na różne drukarki)
Re: Problem z wydrukiem PIT-36L
W wersji z 2 lutego poprawiłem korektę drukarską PIT-36L, ale zapomniałem poprawić w "starym wydruku" ponieważ zostawiłem go tylko jako deskę ratunku w przypadku problemów z nowym wydrukiem.
Proszę napisać w jaki sposób stary moduł wydruku jest wygodniejszy? W nowym wszystkie możliwości ustawienia strony są zachowane. i uważam lepiej zrobione.
Proszę napisać w jaki sposób stary moduł wydruku jest wygodniejszy? W nowym wszystkie możliwości ustawienia strony są zachowane. i uważam lepiej zrobione.
-
ares
Tak nowy moduł wydruku jest bardzo dobry, a nawet lepszy niż stary, do wszystkich deklaracji oprócz PIT-36 (oczywiście mowa o nadruku na oryginałach). PIT-36 ma 6 stron i w starym module mam ustawiony wydruk na drukarkę A3 strony [6,1],[2,3] natomiast strony [4,5] drukuję na drukarce A4 i przy wydruku deklaracji PIT-36, gdy wybiorę z listy drukarkę A3 automatycznie ustawia mi się orientacja stron poziomo format A3 i te 4 strony do wydruku. Po wydruku wybieram z listy drukarkę A4 i automatycznie ustawia mi się do wydruku TYLKO te dwie strony [4,5] wydruk orientacja w pionie itd. Natomiast w nowym module nawet nie wiem czy da się ustawić dowolnie strony do wydruku, bo przy a3 i poziom najpierw proponują się strony 1,2 i 3,4, przynajmniej do połowy lutego tak było bo później zmieniłem wydruk na stary moduł z ww względów. To jest ten najważniejszy powód korzystania ze starego modułu, gdyż przy takiej ilości PIT'ów jakie drukujemy(biuro rach) to znaczne jest ułatwienie. Dodam jeszcze, że w starym module wygodniejsze jest pozycjonowanie wydruku, każda strona osobno po współrzędnych x,y (że nie wspomnę o możliwości ustawiania nadruku za pomocą myszy). W nowym module trzeba najpierw ustawić pozycję 'lewej strony' a prawą ustawiamy poprzez przesunięcie względem lewej. To akurat jest nam znane od dawna z Biura Rachunkowego IPS ale ustawianie osobno stron względem współrzędnych (0,0) a nie względem drugiej strony bardziej mi odpowiada. A i jeszcze minimalny krok przesunięcia w starym module jest dokładnięjszy(0,1mm) w nowym 1mm. Innych zastrzeżeń nie mam. A może by tak w ustawieniach programu umieścić opcję wyboru modułu drukowania to by można płynnie przechodzić z jednego na drugi w zależności od potrzeb, bo usuwanie modułu i kopiowanie go z powrotem za każdym razem jest zbyt uciążliwe
Muszę powyższe przeanalizować. Sądzę że można to wszystko zrobić także nowym modułem. No i w nowym module są uwzględnione marginesy oryginałów. Wydruki powinny być automatycznie wpasowane.
Starego modułu nie będzie bo zmieni się też cały program. Wobec tego przemyślę co mogę jeszcze zrobić.
Starego modułu nie będzie bo zmieni się też cały program. Wobec tego przemyślę co mogę jeszcze zrobić.
Panie Marcinie, ja też proszę o pozostawienie starego modułu druku, gdyż z nowym modułem też mam problem. Jak chciałem poraz pierwszy wydrukować formularz, przeniosłem parametry wydruku z PITy2009 i zaznaczyłem 'Zastosuj do wszystkich'. Pierwsza strona została wydrukowana dobrze (chociaż musiałem zmniejszyć parametry 'pionu' i 'poziomu' w stosunku do tych z PITy2009), druga strona natomiast została wydrukowana bardziej na lewo, trzecia - tak, jak pierwsza, czwarta - jak druga, itd. A myślałem, że wszystkie strony wydrukuje zgodnie z 'Zastosuj do wszystkich'.
A poza tym, to 'Zastosuj do wszystkich' trzeba zaznaczać za każdym razem? Bo po zamknięciu i ponownym wybraniu opcjii 'Drukuj' nie jest 'Zastouj do wszystkich' zaznaczone (a chyba powinno być?).
Pozdrawiam.
A poza tym, to 'Zastosuj do wszystkich' trzeba zaznaczać za każdym razem? Bo po zamknięciu i ponownym wybraniu opcjii 'Drukuj' nie jest 'Zastouj do wszystkich' zaznaczone (a chyba powinno być?).
Pozdrawiam.
Odpowiadałem na 100% na ten wpis. Gdzie jest moja odpowiedź?!
Ja nic Twojego nie usuwałem...
M.K. napisał(a) :
> Odpowiadałem na 100% na ten wpis. Gdzie jest moja odpowiedź?!
Dziękuję Panu za pamięć i za odpowiedż.
I proszę się nie denerwować. Odpowiedział mi Pan, tylko w innym temacie: http://pit.dobry.pl/forum/viewtopic.php ... 9&start=20 . I ja też Panu odpisałem.
Pozdrawiam serdecznie.
> Odpowiadałem na 100% na ten wpis. Gdzie jest moja odpowiedź?!
Dziękuję Panu za pamięć i za odpowiedż.
I proszę się nie denerwować. Odpowiedział mi Pan, tylko w innym temacie: http://pit.dobry.pl/forum/viewtopic.php ... 9&start=20 . I ja też Panu odpisałem.
Pozdrawiam serdecznie.
Przygotowuję udoskonalenie modułu wydruków o zapamiętywanie stron użytkownika, co umożliwi wydruk PIT-36 jak to opisano.