rozliczenie z córką która pod koniec2010wyszła za mąż.Można?
-
leszekdziad
rozliczenie z córką która pod koniec2010wyszła za mąż.Można?
Witam, jestem po rozwodzie ale to ja mieszkam z moją 19-letnią córką i to ja ją utrzymywałem, bo ona nie pracowała. Tyle ,że w grudniu 2010 roku ona wyszła za mąż, w związku z tym nie wiem czy mogę się z nią rozliczyć aby dostać na nią ulgę ? Jeśli tak to czy trzeba zaznaczyć w picie cały rok ulgi czy np tylko do listopada ? Proszę o pomoc!!!!!
-
Czech
Re: rozliczenie z córką która pod koniec2010wyszła za mąż.Można?
Córka jest pełnoletnia więc ulga przysługuje tylko w wypadku gdy się uczy i nie uzyskała dochodu ponad limit , a Pan nie może prowadzić DG jako liniowiec lub ryczałtowiec..
Ulgę można zliczyć za 11 m-cy - w PIT "O" zaznacza się 11 kratek.
Jeżeli jest Pan po rozwodzie to po spełnieniu powyższych warunków dodatkowo można się rozliczyć jako samotnie wychowujący.
Ulgę można zliczyć za 11 m-cy - w PIT "O" zaznacza się 11 kratek.
Jeżeli jest Pan po rozwodzie to po spełnieniu powyższych warunków dodatkowo można się rozliczyć jako samotnie wychowujący.
-
leszekdziad
bardzo dziękuję, tak myślałem, ale wolałem się upewnić, córka uczy się i nie ma żadnych dochodów w dalszym ciągu!
-
Czech
Ograniczenie "ryczałtowca" i liniowca" dotyczy ulgi - samotnie wychowującego.
Natomiast ulgę za wychowywanie dziecka (11 mcy) może Pan odpisać gdy uzyskuje Pan dochody
od których podatek jest wyliczny na zasadach ogólnych - i tutaj równoczesna działalność gospodarcza
w formie ryczałtu czy liniowa nie przeszkadza.
Natomiast ulgę za wychowywanie dziecka (11 mcy) może Pan odpisać gdy uzyskuje Pan dochody
od których podatek jest wyliczny na zasadach ogólnych - i tutaj równoczesna działalność gospodarcza
w formie ryczałtu czy liniowa nie przeszkadza.
-
leszekdziad
Chyba popełniłem błąd, w rozliczeniu zaznaczyłem "indywidualnie" a chyba powinienem zaznaczyć "osoba samotnie wychowująca dziecko"? Czy to w niczym nie przesszkadza?
Inny jest sposób rozliczenia więc lepiej to zmień. NA górze menu Plik=>Dodaj odłącz zeznanie lub załączniki, wybierz prawidłowy sposób rozliczenia i akceptuj
wtedy nie będziesz musiał wszystkiego przepisywać
wtedy nie będziesz musiał wszystkiego przepisywać