PIT 8S

rysiek223

PIT 8S

Post autor: rysiek223 »

Witam wszystkich, otóż mam pytanie mój syn uzyskał stypendium w kwocie 400zl miesięcznie, wiem jakby to była kwota 380zl nie byłoby problemu. Z tego co wyczytałem w internecie należy wypełnić w tym przypadku PIT- 38 ale chciałbym się upewnić, a poza tym jak wpisać tam odpowiednie kwoty bo w otrzymanym PICIE 8S jest to tam rozbite na miesiące i w kolumnie "b" od miesiąca września do grudnia widnieją kwoty po 400zł, natomiast w kolumnie "c" są podane kwoty po 380 zł jako wolne od podatku również od września do grudnia, natomiast w kolumnie "d" od września do grudnia są podane kwoty po 20 zł jako wynik kwoty z (kolumna "b"- kwoty w kolumnie "c") Razem dało to kwotę 80 zł i teraz moje pytanie czy tą kwotę wpisujemy w PIT-38 jako dochód do opodatkowania i zaznaczam w moim przypadku 18% stawki podatkowej i wychodzi suma (mi po zaokrągleniu wyszło 14zł do zapłaty), czy może to ktoś sprawdzić czy aby prawidłowo podszedłem do wypełnienia tego PIT-A gdyż jest to pierwszy PIT tego typu do wypełnienia. Z góry dziękuję za pomoc.

Jeszcze jedno czy w tym przypadku stosuje 18% czy 19% jestem osoba fizyczną.

Czech

Re: PIT 8S

Post autor: Czech »

PIT- 37
80 zł w "inne żródła"
18%

Zablokowany