problem z drukiem

uzytkownik

problem z drukiem

Post autor: uzytkownik »

Witam. Chcialbym zwrocic uwage autorom programu na jedna sprawe:
mianowicie jezeli wypelnie zalacznik pit/o w pozycji E1 (ulga na dzieci) w sposob taki, ze podam zarowno pesel jak i imie i nazwisko i date urodzenia dziecka to program zglasza bledy i nie chce drukowac. natomiast w opisie pola jest alternatywa (slowo LUB), ze mam podac pesel lub imie i nazwisko i date urodzenia. W przypadku usuniecia jednej z opcji, tj. n-ru pesel albo imienia itd. to drukuje bez problemu. Stad wniosek ze nalezy podac pesel ALBO imie i nazwisko i date urodzenia dziecka. pozdrawiam

M.K.

Re: problem z drukiem

Post autor: M.K. »

No właśnie, program zgłasza błąd jeśli wypełniono pesel i inne dane. Nie rozumiem - na co jeszcze mam zwrócić uwagę?

Gość

Post autor: Gość »

A no na to, że program nie pozwala drukować tych danych z PIT/O poz. E... (a chciałoby się je wydrukować). Nie powinna być nałożona na to blokada wydruku. Wystarczy sam komunikat (bo dane zostały wpisane poprawnie, to nie wszystkie muszą tam być).

M.K.

Program nigdy nie blokuje wydruku. Zawsze można wydrukować mimo komunikatów o błędach. Jak wygląda ta blokada? Co się wtedy dzieje?

Wirus
Kontakt:

Post autor: Wirus »

Określenie LUB oznacza właśnie albo jedno albo drugie. Na pewno nie oznacza i jedno i drugie, także wypelnienie i tego i tego jest niezgodne z ustawą. Wpisujesz tylko pesel lub tylko imie, nazwisko i date urodzenia. Jakakolwiek inna forma jest niepoprawna.

Gość

Post autor: Gość »

Wirus napisał(a) :
> Określenie LUB oznacza właśnie albo jedno albo drugie. Na pewno nie oznacza
> i jedno i drugie, także wypelnienie i tego i tego jest niezgodne z ustawą.
> Wpisujesz tylko pesel lub tylko imie, nazwisko i date urodzenia.
> Jakakolwiek inna forma jest niepoprawna.
Nie wiem, czy jest zgodne, czy nie, myślę że nie jest to błędem, ale w zeszłym roku miałem taką systuację:
Zaniosłem do urzędu PIT/O z wpisanym tylko peselem - bo tak wynikało z opisów na formularzu i program też traktował to jako błąd.
Pani w okienku nakazała wpisać pozostałe dane!!!

M.K.

Wygląda na to, że pani w okienku lub jej kierownik nie doczytali informacji o wypełnianiu PIT/O.
To nie jest pierwszy przypadek tworzenia przez us własnych przepisów.

Zablokowany