Koszty uzyskania przychodów
-
XXL
Koszty uzyskania przychodów
Witam.
W 2010 roku zmieniłem pracę i podpisałem umowę z nowym pracodawcą. Czy w kosztach uzyskania przychodu zaznaczam punkt "wiele stosunków pracy" (oczywiście otrzymałem dwie informacje PIT-11).
Wydaje mi się iż w/w punkt dotyczy osób pracujących jednocześnie w dwóch miejscach lub otrzymujących wynagrodzenie z dwóch lub więcej żródeł jednocześnie...
...z góry dziękuje za pomoc
W 2010 roku zmieniłem pracę i podpisałem umowę z nowym pracodawcą. Czy w kosztach uzyskania przychodu zaznaczam punkt "wiele stosunków pracy" (oczywiście otrzymałem dwie informacje PIT-11).
Wydaje mi się iż w/w punkt dotyczy osób pracujących jednocześnie w dwóch miejscach lub otrzymujących wynagrodzenie z dwóch lub więcej żródeł jednocześnie...
...z góry dziękuje za pomoc
-
XXL
Re: Koszty uzyskania przychodów
aha - po dodaniu kosztów uzyskania przychodów suma wyniosła ponad 1335 zł
-
Czech
dobrze myślisz - jeżeli jednocześnie pracujesz w kilku miejscach to wtedy zakreślasz "wiele stosunków..."
Ile wynosi dokładnie suma kosztów uzyskania z obu zakładów ?
Ile wynosi dokładnie suma kosztów uzyskania z obu zakładów ?
Czy umowy się "zazębiały" przez jeden m-c chociaż przez 1 dzień ? Bo wygląda na to,że za jeden m-c masz policzone KUP u obu pracodawców.
-
Czech
Koszy w podanej wysokości 1446,25 = 13x 111,25 wskazują na to, że praca odbywała się w jednym miesiącu "na zakładkę" w obu zakładach pracy.
To się często zdarza przy zmianie pracy, ale to w niczym nie przeszkadza.
Wszystko jest prawidłowo.
Czyli zakreślamy "wiele stosunków pracy" i wpisujemy w rozliczeniu rocznym zsumowane koszty w kwocie 1446,25.
To się często zdarza przy zmianie pracy, ale to w niczym nie przeszkadza.
Wszystko jest prawidłowo.
Czyli zakreślamy "wiele stosunków pracy" i wpisujemy w rozliczeniu rocznym zsumowane koszty w kwocie 1446,25.
Tak jak pisze Czech czyli wiele stosunków i KUP wynikające z sumowania. Podobny przypadek : http://www.podatki.egospodarka.pl/60072 ... ,65,1.html Ustawa mówi o wielu stosunkach pracy,ale niekoniecznie jednoczesnych :) Nie musisz pracować nie wiem 8-16 w firmie y,a 16-24 w drugiej żeby stosować KUP z wielu stosunków :)
-
XXL
31 koniec umowy a 01 początek nowej, natomiast ostatnie rozliczenie z poprzedniego miejsca pracy zostało wypłacone miesięcznym opóźnieniem (sama prowizja bez pensji). Wynagrodzenie u poprzedniego pracodawcy składało się z zasadniczego płatnego pod koniec miesiąca aktualnego oraz premii i prowizji wypłacanej z miesięcznym opóźnieniem a więc pod koniec pierwszego miesiąca u nowego pracodawcy otrzymałem wynagrodzenie z nowego miejsca pracy i rozliczenie z poprzedniego...
Czy to coś zmienia?
Czy to coś zmienia?
I właśnie dlatego masz podwójnie policzone KUP za ten m-c co dostałeś wynagrodzenie od nowego pracodawcy i prowizje od starego. KUP od tej prowizji i KUP od nowej firmy