Witam!
W zeszłym roku wykonałem kilka umów o dzieło na łączną kwotę 3550 zł brutto. Równocześnie byłem zatrudniony na umowę o pracę w innej firmie. Składając rachunki do umów, miałem w nich wpisane 20% kosztów uzyskania przychodu, a więc 710 zł, co daje podstawę opodatkowania 2840 zł - stąd zaliczka na podatek powinna być 511,2 zł.
Otrzymałem dzisiaj PIT 11 i tam jako przychód firma wpisała mi kwotę 3550 zł, ale koszty uzyskania przychodu 0,00 zł, więc jako podstawę opodatkowania przyjęli pełną kwotę i odprowadzili 18% podatku, czyli 639 zł.
Jak to jest? Kto ma rację? Czy należą mi się koszty uzyskania przychodu w wysokości 20%? Czy zlecający zapłacił za dużo podatku? Czy wypełniając zeznanie roczne mam się nie przejmować PIT 11 tylko wpisać koszty uzyskania przychodu, czy może zleceniodawca musi poprawić PIT?
PIT 11 od pracodawcy - Umowa o dzieło
Re: PIT 11 od pracodawcy - Umowa o dzieło
Na te pytania może odpowiedzieć jedynie zleceniodawca. Nie wiemy przecież na jakiej podstawie tak wypełnił PIT-11. Nie wiemy w jakiej wysokości odprowadzał podatki. Nie wiemy co naprawdę widniało na rachunkach.
najlepiej skontaktować się z wystawcą pita, być może zaszła jakaś pomyłka
Po skontaktowaniu się z pracodawcą mam następujące informacje:
- PIT-a 11 wystawił tak, jak zapłacił podatek, czyli nie ujmując moich kosztów uzyskania przychodu
- rachunki jak wystawiałem, to z kosztami uzyskania przychodów (20%)
Jak terez poprawnie mam wypelnic swoj PIT?
- PIT-a 11 wystawił tak, jak zapłacił podatek, czyli nie ujmując moich kosztów uzyskania przychodu
- rachunki jak wystawiałem, to z kosztami uzyskania przychodów (20%)
Jak terez poprawnie mam wypelnic swoj PIT?
Uważam, że firma powinna poprawić twój PIT-11, dodając należne kup.
Seba napisał(a) :
> Po skontaktowaniu się z pracodawcą mam następujące informacje:
> - PIT-a 11 wystawił tak, jak zapłacił podatek, czyli nie ujmując moich
> kosztów uzyskania przychodu
> - rachunki jak wystawiałem, to z kosztami uzyskania przychodów (20%)
> Jak terez poprawnie mam wypelnic swoj PIT?
Koszty uzyskania przysługują z mocy ustawy - niezależnie od sposobu obliczenia zaliczki przez zleceniodawcę. Do zeznania z PIT-11 przepisujesz kwotę przychodu oraz potrąconej zaliczki.
> Po skontaktowaniu się z pracodawcą mam następujące informacje:
> - PIT-a 11 wystawił tak, jak zapłacił podatek, czyli nie ujmując moich
> kosztów uzyskania przychodu
> - rachunki jak wystawiałem, to z kosztami uzyskania przychodów (20%)
> Jak terez poprawnie mam wypelnic swoj PIT?
Koszty uzyskania przysługują z mocy ustawy - niezależnie od sposobu obliczenia zaliczki przez zleceniodawcę. Do zeznania z PIT-11 przepisujesz kwotę przychodu oraz potrąconej zaliczki.
Czyli - wypełniasz zeznanie, wpisując koszty uzyskania