ulga na dziecko

IJ

ulga na dziecko

Post autor: IJ »

Moja córka w maju 2010 zdała maturę a studia stacjionarne rozpoczęła w X 2010. Czy ulę mogę rozliczyć za cały rok?

Malpka

Re: ulga na dziecko

Post autor: Malpka »

Oczywiście, że możesz rozliczyć za caly rok.

marbar

Post autor: marbar »

oczywiście, jeśli masz dochody opodatkowane na zasadach ogólnych

domino197

Post autor: domino197 »

tylko w przypadku jeżeli córka skonczyłaby szkołę np w czerwcu a nie podjeła dalszej nauki to wtedy nalezy sie tylko za faktyczny czas uczęszczania do szkoły.Na każde dziecko przypada rocznie kwota 1.112,04 zł, miesięcznie kwota 92,67 zł, a dziennie 3,09 zł.

domino197

Post autor: domino197 »

Zmiana przepisów sprawiła, że obecnie wiek poniżej 25 lat lub nauka w szkole oceniana jest w perspektywie miesiąca, a nie roku. Zatem jeśli choćby jeden dzień w danym miesiącu dziecko uczyło się – ulga przysługuje za cały miesiąc.

IJ

Post autor: IJ »

Dziekuję wszystkim za odpowiedź

Małgorzata

Post autor: Małgorzata »

A jeśli dziecko ukończyło szkołę zawodową w czerwcu a praktyczną naukę zawodu dopiero 31 sierpnia. Umowa praktycznej nauki zawodu była spisana do 31 sierpnia 2010. Egzamin czeladniczy także był w sierpniu. Czy mogę odliczyć ulgę za 6 czy 8 miesięcy?

Malpka

Post autor: Malpka »

Powinnaś odliczać do końca sierpnia (czyli za 8 miesięcy)

Wyjaśnienie MF ws. ulgi prorodzinnej na dzieci uczące się lub studiujące do ukończenia 25. roku życia
".....Ewentualna decyzja co do zaprzestania dalszej nauki zapada często dopiero wtedy, gdy ostatecznie zamykane są procesy rekrutacyjne do szkół i szkół wyższych, tj. w miesiącu wrześniu. Stąd uczniowie ostatnich klas szkół ponadgimnazjalnych do tego czasu powinni być traktowani jako osoby uczące się w szkole w rozumieniu przepisów ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych....."

Bartek

Post autor: Bartek »

Małgorzata napisał(a) :
> A jeśli dziecko ukończyło szkołę zawodową w czerwcu a praktyczną naukę
> zawodu dopiero 31 sierpnia. Umowa praktycznej nauki zawodu była spisana do
> 31 sierpnia 2010. Egzamin czeladniczy także był w sierpniu. Czy mogę
> odliczyć ulgę za 6 czy 8 miesięcy?

Fragment wyjaśnienia MF :

"W związku z tym należy uznać, iż w przypadku:

2) maturzysty, który nie kontynuuje nauki ulga przysługuje także za miesiące wakacyjne,"

Myślę,że w przypadku ucznia kończącego zawodówkę można przyjąć tak samo czyli ulga za 8 m-cy

marbar

Post autor: marbar »

Zablokowany