odliczenie za remont domu
odliczenie za remont domu
witam posiadam faktury za materiały budowlane od dnia 13 07 lipca 2009 roku do dnia dzisiejszego czy moge wystąpic o zwrot vat za wszytkie poniesione wydatki z obydwóch lat?? i czy na jednym zeznaniu za rok 2009 i 2010 i jaka cena 1m2 powierzchni użytkowej budynku mieszkalnego mnie obowiazuje jesli bede rozliczała je teraz?? z gory dziekuje za pomoc
Re: odliczenie za remont domu
angelika napisał(a) :
> witam posiadam faktury za materiały budowlane od dnia 13 07 lipca 2009
> roku do dnia dzisiejszego czy moge wystąpic o zwrot vat za wszytkie
> poniesione wydatki z obydwóch lat?? i czy na jednym zeznaniu za rok
> 2009 i 2010 i jaka cena 1m2 powierzchni użytkowej budynku mieszkalnego mnie
> obowiazuje jesli bede rozliczała je teraz?? z gory dziekuje za pomoc
Możesz odliczać wszystkie wydatki dokonane po wejściu Polski do UE. Wszystkie faktury rozliczasz na 1 druku VZM. Co do ceny 1m2 to ostatnio podana wynosi 4372zł i taką wpisujesz. No chyba,że wniosek zamierzasz złożyć po 1.10.2010 (w IV kwartale 2010) wówczas wpisujesz 4433zł. W związku z tym jeżeli wydatki były duże (powyżej 131161 zł brutto) i nie spieszy Ci się to warto poczekać do października by móc odzyskać extra nawet 225 zł ( różnica między limitem ze starą i nową ceną za 1m2):)
> witam posiadam faktury za materiały budowlane od dnia 13 07 lipca 2009
> roku do dnia dzisiejszego czy moge wystąpic o zwrot vat za wszytkie
> poniesione wydatki z obydwóch lat?? i czy na jednym zeznaniu za rok
> 2009 i 2010 i jaka cena 1m2 powierzchni użytkowej budynku mieszkalnego mnie
> obowiazuje jesli bede rozliczała je teraz?? z gory dziekuje za pomoc
Możesz odliczać wszystkie wydatki dokonane po wejściu Polski do UE. Wszystkie faktury rozliczasz na 1 druku VZM. Co do ceny 1m2 to ostatnio podana wynosi 4372zł i taką wpisujesz. No chyba,że wniosek zamierzasz złożyć po 1.10.2010 (w IV kwartale 2010) wówczas wpisujesz 4433zł. W związku z tym jeżeli wydatki były duże (powyżej 131161 zł brutto) i nie spieszy Ci się to warto poczekać do października by móc odzyskać extra nawet 225 zł ( różnica między limitem ze starą i nową ceną za 1m2):)
Bartek napisał(a) :
> angelika napisał(a) :
> > witam posiadam faktury za materiały budowlane od dnia 13 07 lipca 2009
> > roku do dnia dzisiejszego czy moge wystąpic o zwrot vat za wszytkie
> > poniesione wydatki z obydwóch lat?? i czy na jednym zeznaniu za rok
> > 2009 i 2010 i jaka cena 1m2 powierzchni użytkowej budynku mieszkalnego mnie
> > obowiazuje jesli bede rozliczała je teraz?? z gory dziekuje za pomoc
>
> Możesz odliczać wszystkie wydatki dokonane po wejściu Polski do UE. Wszystkie
> faktury rozliczasz na 1 druku VZM. Co do ceny 1m2 to ostatnio podana wynosi 4372zł
> i taką wpisujesz. No chyba,że wniosek zamierzasz złożyć po 1.10.2010 (w IV kwartale
> 2010) wówczas wpisujesz 4433zł. W związku z tym jeżeli wydatki były duże (powyżej
> 131161 zł brutto) i nie spieszy Ci się to warto poczekać do października by móc
> odzyskać extra nawet 225 zł ( różnica między limitem ze starą i nową ceną za 1m2):)
BARTEK MAM PYTANIE?
REMONTUJE BALKON MAM F-RĘ Z 09/2010R NA KAFLE KLEJ FUGE KWOTA 652,40 CZY MOGE TO ODLICZC ?
DO KIEDY JEST TO ODLICZENIE TZN. DO KTOREGO ROKU ?
DZIĘKUJE ZA ODP.
> angelika napisał(a) :
> > witam posiadam faktury za materiały budowlane od dnia 13 07 lipca 2009
> > roku do dnia dzisiejszego czy moge wystąpic o zwrot vat za wszytkie
> > poniesione wydatki z obydwóch lat?? i czy na jednym zeznaniu za rok
> > 2009 i 2010 i jaka cena 1m2 powierzchni użytkowej budynku mieszkalnego mnie
> > obowiazuje jesli bede rozliczała je teraz?? z gory dziekuje za pomoc
>
> Możesz odliczać wszystkie wydatki dokonane po wejściu Polski do UE. Wszystkie
> faktury rozliczasz na 1 druku VZM. Co do ceny 1m2 to ostatnio podana wynosi 4372zł
> i taką wpisujesz. No chyba,że wniosek zamierzasz złożyć po 1.10.2010 (w IV kwartale
> 2010) wówczas wpisujesz 4433zł. W związku z tym jeżeli wydatki były duże (powyżej
> 131161 zł brutto) i nie spieszy Ci się to warto poczekać do października by móc
> odzyskać extra nawet 225 zł ( różnica między limitem ze starą i nową ceną za 1m2):)
BARTEK MAM PYTANIE?
REMONTUJE BALKON MAM F-RĘ Z 09/2010R NA KAFLE KLEJ FUGE KWOTA 652,40 CZY MOGE TO ODLICZC ?
DO KIEDY JEST TO ODLICZENIE TZN. DO KTOREGO ROKU ?
DZIĘKUJE ZA ODP.
Gość napisał(a) :
> BARTEK MAM PYTANIE?
>
> REMONTUJE BALKON MAM F-RĘ Z 09/2010R NA KAFLE KLEJ FUGE KWOTA 652,40 CZY MOGE TO
> ODLICZC ?
>
> DO KIEDY JEST TO ODLICZENIE TZN. DO KTOREGO ROKU ?
>
> DZIĘKUJE ZA ODP.
Możesz wszystko - płytki w zależności od typu mają swoje osobnne PKWiU (ale chyba wszystkie podlegają odliczeniu), natomiast z tego co pamiętam to klej i fugi podpadają pod PKWiU 26.6.
Ustawa póki co obowiązuje bezterminowo i nie słyszałem by chcieli coś w niej mieszać :)
Ps program do wypełniania druków : http://www.pity.pl/druking/drukiips_vzm.php
> BARTEK MAM PYTANIE?
>
> REMONTUJE BALKON MAM F-RĘ Z 09/2010R NA KAFLE KLEJ FUGE KWOTA 652,40 CZY MOGE TO
> ODLICZC ?
>
> DO KIEDY JEST TO ODLICZENIE TZN. DO KTOREGO ROKU ?
>
> DZIĘKUJE ZA ODP.
Możesz wszystko - płytki w zależności od typu mają swoje osobnne PKWiU (ale chyba wszystkie podlegają odliczeniu), natomiast z tego co pamiętam to klej i fugi podpadają pod PKWiU 26.6.
Ustawa póki co obowiązuje bezterminowo i nie słyszałem by chcieli coś w niej mieszać :)
Ps program do wypełniania druków : http://www.pity.pl/druking/drukiips_vzm.php
Bartek napisał(a) :
> Gość napisał(a) :
> > BARTEK MAM PYTANIE?
> >
> > REMONTUJE BALKON MAM F-RĘ Z 09/2010R NA KAFLE KLEJ FUGE KWOTA 652,40 CZY MOGE TO
> > ODLICZC ?
> >
> > DO KIEDY JEST TO ODLICZENIE TZN. DO KTOREGO ROKU ?
> >
> > DZIĘKUJE ZA ODP.
>
> Możesz wszystko - płytki w zależności od typu mają swoje osobnne PKWiU (ale chyba
> wszystkie podlegają odliczeniu), natomiast z tego co pamiętam to klej i fugi
> podpadają pod PKWiU 26.6.
>
> Ustawa póki co obowiązuje bezterminowo i nie słyszałem by chcieli coś w niej mieszać
> :)
>
> Ps program do wypełniania druków : http://www.pity.pl/druking/drukiips_vzm.php
BARTOSZ DZIĘKI WIELKI
> Gość napisał(a) :
> > BARTEK MAM PYTANIE?
> >
> > REMONTUJE BALKON MAM F-RĘ Z 09/2010R NA KAFLE KLEJ FUGE KWOTA 652,40 CZY MOGE TO
> > ODLICZC ?
> >
> > DO KIEDY JEST TO ODLICZENIE TZN. DO KTOREGO ROKU ?
> >
> > DZIĘKUJE ZA ODP.
>
> Możesz wszystko - płytki w zależności od typu mają swoje osobnne PKWiU (ale chyba
> wszystkie podlegają odliczeniu), natomiast z tego co pamiętam to klej i fugi
> podpadają pod PKWiU 26.6.
>
> Ustawa póki co obowiązuje bezterminowo i nie słyszałem by chcieli coś w niej mieszać
> :)
>
> Ps program do wypełniania druków : http://www.pity.pl/druking/drukiips_vzm.php
BARTOSZ DZIĘKI WIELKI