PITy IPS 2.2024.10.16, Błąd ograniczenia sumy darowizn PIT-O do 6% przychodu

Rozmowy o programach IPS i Fundacji Nasza Szkoła
JacaMa

PITy IPS 2.2024.10.16, Błąd ograniczenia sumy darowizn PIT-O do 6% przychodu

Post autor: JacaMa »

W polu 11. części B. załącznika PIT-O Państwa program wpisał mi końcówkę ~,37 (trzydzieści siedem groszy), podczas gdy z obliczenia kalkulatorem wychodzi mi ~,3696 (czyli trzydzieści sześć i dziewięćdziesiąt sześć setnych grosza). To trzydzieści siedem groszy czyni więc ograniczona sumę darowizn większą, niż dopuszczalne 6% przychodu. Prawdopodobnie to jest przyczyną, że - po wysyłce do systemu e-deklaracje - nieustannie trwa przetwarzanie mojego PIT-37. Pewnie po Świętach ktoś się nad tym zlituje, i albo przepuści ten błąd (niczego to nie zmieni w kwocie zwrotu podatku), albo odrzuci mojego PIT-a. W tym czasie już zdążyłem zrobić go poprawnie w "Twój e-PIT". Jednak boję się go zatwierdzić i wysłać, bo a nuż ten wysłany PIT IPS się przebije?

M.K.

Re: PITy IPS 2.2024.10.16, Błąd ograniczenia sumy darowizn PIT-O do 6% przychodu

Post autor: M.K. »

Jaki jest numer statusu? Jak długo już jest? Wysłany PIT jest sprawdzany merytorycznie dopiero wtedy gdy zostanie przyjęty, czyli otrzyma status 200. Weryfikację poprawności schematu wysyłki robi automat. Gdy przyjdzie kolejka na przetwarzanie tego PIT-a to sprawdzi i odda status 200 lub status błędu.

ODPOWIEDZ