PIT/O - błahostka

ZbiG

PIT/O - błahostka

Post autor: ZbiG »

W picie O na samym dole w wyjaśnieniu 4) jest "....2008r." Czy nie powinno być czasami "....2009r."?
Dziękuję za świetny program.

Pozdrawiam.

M.K.

Re: PIT/O - błahostka

Post autor: M.K. »

Nie, wzór PIT/O nie zmienił się od poprzedniego roku i obowiązuje także za 2008 rok. Tekst mówi o tym, że części z danymi dzieci nie wypełnia się w rozliczeniu za rok 2008.

ZbiG

Czyli w rozliczeniu za 2009r powinienem juz tą część E PITu O wypełnić? Rozumuję tak, że skoro teraz nie składam PITu za 2008r. to nie mogę skorzystać z 4). Czy to nie jest jakieś urzędowe (błahe) niedopatrzenie, skoro PIT/O nie jest zmieniony od 2008r? Mi zrobiło w każdym bądź razie mętlik w głowie. Pora dnia (nocy) nie sprzyja mi już.

M.K.

Post autor: M.K. »

Tak, w rozliczeniu za 2009 rok wypełnia się cześć E. Wpisuje się pesel dziecka lub datę urodzenia, imię nazwisko oraz zaznacza miesiące za które przysługuje ulga.

W poz.35 można zaznaczyć kwadrat "oblicz automatycznie" aby program sam obliczył kwotę ulgi.

ZbiG

Dziękuję za wyjaśnienie. Jestem zaskoczony odpowiedzią, gdyż patrząc na PITy z zeszłego roku nie musiałem tych pól wypełniać.

Jeszcze raz pozdrawiam.

Arkady_1

Post autor: Arkady_1 »

Właśnie dla tego, że w rozliczeniu za rok 2008 nie trzeba tych pozycji wypełniać. W rozliczeniu za kolejne lata już trzeba. Dzięki temu wzór załącznika pozostał bez zmian i formularze które nie zostały wykorzystane w rozliczeniu za 2008 rok (wydrukowane przez MF za nasze pieniądze), nie poszły do kosza.

Zablokowany